Tajanstvena Transilvanija bit će domaćin dvanaestog izdanja Balkanskog međunarodnog vinskog natjecanja

Dvanaesto izdanje Balkanskog međunarodnog vinskog natjecanja (BIWC) održat će se od 1. do 3. lipnja u pokrajini Bistrița-Năsăudu smještenoj u rumunjskoj regiji Transilvaniji i to pod pokroviteljstvom okruga Bistrița-Năsăuda, dok će se Balkanski festival vina na otvorenom održati od 15. do 17. lipnja u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

„Balkansko međunarodno vinsko natjecanje najbolji je dokaz dinamičnosti balkanske vinske scene i kvalitete vina koja dolaze iz te regije. Rast koji ovo natjecanje bilježi u posljednjem desetljeću događa se usporedno s razvojem vinarstava, koje i dalje ima ogroman potencijal. Posljednjih nekoliko godina pokazalo nam je da vina koja najprije budu prepoznata na BIWC natjecanju u pravilu dobivaju priznanja na puno većim natjecanjima i postaju kultna. Razlog tome leži u predanom radu cjelokupnog BIWC tima predvođena Galinom Niforou, kao i u pažljivu odabiru iskusnih i cijenjenih međunarodnih vinskih sudaca iz cijelog svijeta. Velika je čast voditi takvo natjecanje. BIWC natjecanje ove će se godine prvi put održati u Rumunjskoj koja će nesumnjivo unijeti novu kvalitetu u natjecanje“, izjavio je predsjednik BIWC-a, Igor Luković iz Srbije.

Nakon ogromnog uspjeha koje je polučilo prošlogodišnje 11. izdanje održano na povijesnom grčkom otoku Salamini, BIWC nastavlja rotirati mjesto održavanja pa će domaćin 12. izdanja biti Rumunjska. Cilj rotacije najprestižnijeg vinskog natjecanja na Balkanu bolja je integracija vinarija iz svih balkanskih zemalja te njihova promocija u regiji i Europi.

„Jako smo uzbuđeni što nam je povjerena prilika da 12. izdanje BIWC-a organiziramo u tajanstvenoj Transilvaniji! Novom smo izdanju pristupili s mnogo optimizma i energije s ciljem da balkanska vina učinimo još prepoznatljivijima te da ih pozicioniramo na što više mjesta na vinskoj karti svijeta. Predsjednik Igor Luković u svojem je mandatu obogatio BIWC novim idejama i aktivnostima i cijeli mu je tim zahvalan na tome! Već sam nekoliko puta posjetila pokrajinu Bistrița-Năsăud i zaljubljena sam u njezine pitoreskne krajolike, sjajno gostoprimstvo i, naravno, fantastična vina! Uime BIWC tima željela bih zahvaliti pokrajini Bistrița-Năsăud na toploj dobrodošlici i sjajnoj potpori koju nam njezini predstavnici pružaju otkako smo došli na ideju da ondje organiziramo ovo natjecanje. Sretno svim vinarijama koje sudjeluju na Međunarodnom balkanskom vinskom natjecanju 2023.!“ kazala je Galina Niforou, glavna direktorica BIWCF-a.

Glavna misija BIWCF-a je promicanje balkanskih vina i vinske kulture diljem svijeta. Počasni predsjednik natjecanja, Konstantinos Lazarakis MW prvi je nositelj titule Master of Wine u Grčkoj i na Balkanu.

Najbolje vino na Balkanu birat će prestižni žiri od 25 članova, a ove će godine obuhvatiti 5 nositelja titula Master of Wine i Master Sommelier iz Japana, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Švicarske te renomirane vinske poznavatelje iz cijeloga svijeta i regije. Po završetku natjecanja, 4. lipnja, u dvorištu muzeja Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud bit će održana izložba na koju su pozvani predstavnici poslovne zajednice, sommelieri, distributeri i ljubitelji vina iz Rumunjske i inozemstva.

S 11,5 milijuna hektolitara vina proizvedenih na godišnjoj razini, Balkan zauzima 4. mjesto u Europi, odmah iza najvećih zemalja koje se bave proizvodnjom vina, a to su Italija, Francuska i Španjolska. Balkansko međunarodno vinsko natjecanje događaj je koji okuplja svjetsku vinsku elitu, nudeći im priliku da vide, degustiraju i otkriju bogatstvo i raznolikost balkanskih vina.

Svečana dodjela nagrada i gala večera poznata kao „Balkan Wine Oscars“ ove će se godine održati 3. lipnja u veličanstvenom dvorcu Teleki u Posmușu, izgrađenom 1634. godine, gdje će se ujedno održati i ocjenjivanje vina.

Veliki trofej za „Najbolje vino na Balkanu“ prošle je godine dodijeljen vinariji Tikveš iz Sjeverne Makedonije za bijelo vino „Bela Voda“ iz 2020. godine.