Bliži se najveći povijesni turistički spektakl u Koprivnici. Ne propustite ga!

Vjerujem da će vas sve razveseliti činjenica da se nakon tri godine stanke, najveći povijesni turistički spektakl ponovno vraća u Koprivnicu i sa sobom donosi cijeli niz zabavnih aktivnosti uz koje ćete se za tren oka vratiti u doba renesanse.

Renesansni festival održat će se od 18. do 21. kolovoza, a svi entuzijasti i zaljubljenici u povijest, moći će uživati u jedinstvenim aktivnostima koje će ih za tren oka prebaciti u šaroliko doba ovog povijesnog razdoblja.

Koprivnica postaje središte renesanse Europe

Iako se krajem 15. stoljeća proširila diljem Europe, renesansa svoje korijene vuče iz Italije koja je kontinentom više stoljeća dominirala kao umjetničko i kulturno središte. Na naše prostore dolazi ponajprije u dalmatinske gradove, a zatim u ostatak zemlje. Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne renesansne protuturske utvrde, danas su ponosni svjedoci tog prošlog doba i posjetiteljima pričaju priču o hrabrim vitezovima koji su grad srčano branili od svih neprijatelja.

Renesansni festival već šest godina privlači brojne posjetitelje iz čitave Hrvatske, ali i turiste iz cijele Europe koji u Koprivnicu dolaze vidjeti kako se u to doba ratovalo, slavilo, zabavljalo, stvaralo i trgovalo…

Već legendarni, povijesni spektakl u Koprivnici sljubljuje povijesne činjenice, jedinstvenost Koprivnice, ali i Podravine te čitave Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga. Nastupi viteških, obrtničkih i glazbenih skupina iz preko deset europskih zemalja, posjetitelje će vratiti u prošlost i prenijeti duh renesansnih vremena i tadašnjih običaja.

Najbolja turistička manifestaciji u Hrvatskoj

Festival nije samo turistima omiljena atrakcija toga kraja već je ujedno i edukativna manifestacija i ovom dijelu Europe najveći spektakl živih slika iz 15. i 16 stoljeća. Okuplja oko 1.300 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i 15-tak europskih zemalja, od kojih ćemo izdvojiti neke: Koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i brojnih drugih koji će oživjet realistične kasnosrednjovjekovne prizore kao i proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata te posjetiteljima ponuditi svoje unikatne eko proizvode.

Koprivnički bedemi u tim će danima biti prekriveni platnima srednjovjekovnih i renesansnih šatora i logora te impozantnim kulama na kojima će pravi vitezovi pokazati svoja umijeća ratovanja. Poseban spektakl je s bakljama okrunjen realističan prikaz noćnog napada na grad koji oduzima dah.

Renato Labazan, autor Renesansnog festivala i direktor Turističke zajednice grada Koprivnice, posjetiteljima je obećao kako će se u trenutku prolaska kroz te bedeme teleportirati u živu povijest, mjesto gdje nema plastike i gdje je sve autentično te u skladu s vremenom koje ovaj festival predstavlja. Upravo je to ono što ovaj jedinstveni događaj čini drugačijim od svih drugih te jedan od razloga zašto je ovaj Festival osvojio nagradu za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te je ujedno i jedna od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

 Okusi srednjevjekovnih jela po izvornim receptima s kraja Srednjeg vijeka

Za okrepu nakon svih tih uzbuđenja, pobrinuli su se pravi renesansni kuhari koji će gladnim posjetiteljima s veseljem poslužiti tradicionalna jela pripremljena prema drevnim receptima brižljivo sačuvanima s kraja Srednjeg vijeka. Moći se probati razna jela od divljači ali i od koprive – ljekovite biljke po kojoj je Koprivnica i dobila ime. Kako od silnog razgledavanja i zabave ne biste bili žedni pobrinut će se lokalni vinari i medičari koji će vam poslužiti medovinu, staro hrvatsko osvježavajuće piće.

Iskoristite priliku i pridružite se nekoliko desetaka tisuća zaljubljenika u povijest. Zagarantirana zabava za cijelu obitelj bit će smještena u samom centru grada pa usput možete razgledati i prekrasno središte Koprivnice i tako upotpuniti povijesni vikend getaway.

Fotografije: Renesansni festival (arhiva)