Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti i ove su godine simbolično najavili berbe upravo kroz portugizac, mlado vino koje miriše na jesen i to u četvrtak, 1. rujna u vinogradu OPG-a obitelji Ciban.
Predsjednik Udruge Tomo Haramija označio je početak berbe u kojoj su sudjelovale i čuvarice tradicije u narodnim nošnjama te gosti, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i Gordana Matašin ispred Zagrebačke županije.
![](http://autentika.hr/wp-content/uploads/2022/09/304739968_796467815029066_7362701270074173726_n.jpg)
„Vinogradari kažu kako je ovo dobra godina pa sam uvjeren kako će i rezultati njihovog cjelogodišnjeg rada i truda biti vidljivi kroz vrhunsku kvalitetu vina i pjenušaca na koju su nas već i navikli. S užitkom gledam u što se pretvorio ovaj naš kraj i u kojoj mjeri naši vinari nameću trendove i podižu ljestvicu kvalitete. Svim vinogradarima i vinarima želim uspješnu berbu!“, istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
![](http://autentika.hr/wp-content/uploads/2022/09/304766806_796467585029089_7241993428368416042_n.jpg)
Važno je naglasiti kako je portugizac udruge Portugizac Plešivica zajedno s ostalim proizvođačima s Plešivice osvojio srebrnu medalju na natjecanju Portugieser du Monde. „U planu nam je od ove godine u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je krajem 2021. godine preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, napraviti iskorak s proizvodnjom vina Portugizac Plešivica selection za kojeg očekujemo da će se uključiti veći broj proizvođača portugisca. S time želimo osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku portugisca koji nakon redovne berbe prvi izlazi na naše tržište kao mlado vino“ dodao je Željko Gregorić, tajnik udruge.
![](http://autentika.hr/wp-content/uploads/2022/09/304761288_796467745029073_2954316095883689797_n.jpg)
Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja tekućine s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije (već u I. epohi), pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri.
![](http://autentika.hr/wp-content/uploads/2022/09/26c4c382-9260-4997-95eb-0b9fd26701e8.jpg)
Osim po kvaliteti vina, plešivički vinari nameću nove trendove i kad je riječ o samim tehnikama. Zato je važno reći kako je upravo OPG Ciban među vinarima koji su u postupku stjecanja ekološkog certifikata kakav je Plešivici već donijela obitelj Tomac.
Foto: TZGJ