Sjećanja na djetinjstvo i pogled u budućnost

Gotovo 400 Jaskanaca i posjetitelja obišlo je u dva vikenda dvorac Erdödy, posljednji put prije njegove obnove.

Oni stariji prisjetili su se pritom dana mladosti i djetinjstva provedenih u dvorcu za koji ih vežu najljepše uspomene, dok su oni najmlađi po prvi i posljednji put vidjeli dvorac u ruševnom stanju.

Dvorac su tako preplavile emocije, osobito onih koji su radili, živjeli ili često dolazili u dvorac u vrijeme dok je on bio u funkciji, a koji se najviše raduju njegovoj skoroj obnovi.

Već kroz nekoliko dana, naime, dvorac postaje veliko gradilište, a sam završetak građevinskih radova planiran je za kraj 2023. godine.

Pod vodstvom turističkog vodiča Damira Miljkovića posjetitelji su obišli i perivoj dvorca koji je nedavno po mišljenju struke proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj, kad se ocjenjuje sam izgled, ali i funkcionalnost i sadržaji parka.

Dvorac Erdödy u derutnom je stanju od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Početkom 90-ih godina bilo je pokušaja obnove te se krenulo sa sanacijom pojedinih dijelova objekta, no ona nije dovršena te je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

Ovim putem zahvaljujemo svim građanima Jastrebarskog i posjetiteljima iz drugih gradova koji su se u zaista velikom broju odazvali turama i na taj način podržali nastojanja da od samog početka projekta obnove dvorac postane mjesto susreta, dolaska i druženja.