Portugieser Du Monde 2022: Plešivički vinari osvojili su šest srebrnih medalja u Pečuhu!

Portugieser du Monde, čiji je cilj povezati mnogobrojne renomirane proizvođače te sorte kao i internacionalne ocjenjivače uzoraka, nakon dvije godine pauze zbog Covid – 19 pandemije, održao se ove godine 22. i 23. travnja u Pečuhu u Mađarskoj.

Na osmo ocjenjivanje Portugieser du Monde, u organizaciji vinske regije Villány i vinskog časopisa Pécsi Borozó, pristiglo je 84 uzorka vina iz sedam zemalja prema kategorijama – mladi portugisci iz redovne berbe, zatim portugisci berbe 2020. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 50 posto te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac s najmanje 85 posto portugisca.

Ocjenjivači su uz domaćine Mađare, bili Talijani, Poljaci, Austrijanci, Slovenci i Švicarci, koji su u okviru događaja posjetili nekoliko vinarija u Villányju, Máriagyűdu i Pečuhu.

István Ipcacs-Szabó, potpredsjednik Vijeća vinske regije Villány i Zoltán Győrffy, direktor ocjenjivanja, uručio je šampionska priznanja te zlatne i srebrne medalje pobjednicima na javnoj degustaciji Portugieser Du Monde u nazočnosti oko 200 entuzijastičnih ljubitelja vina.

Šampionske nagrade osvojila su u austrijska vina u dvije kategorije te mađarska i njemačka vina u po jednoj kategoriji. Zlatne medalje dobilo je 18 vinarija – 11 mađarskih te 7 slovačkih, austrijskih i njemačkih. Plešivički vinari osvojili su šest srebrnih medalja, a to su redom: vinarija Ivančić Griffin za pjenušac Griffin Rose te mirna vina Griffin Ambassador Rose 2021 i Griffin Dark side Barrique 2018, (3), vinarija Gregorić Željko za pjenušac LaPjen 2018 (1), vinarija Majcenović za Portugizac 2021 (1) te PZ Plešivica za Portugizac selection 2021, zajedničko vino udruge Portugizac Plešivica (1).

„Plešivica je i ove godine dobila priznanja u Mađarskoj te je Vinska ceste Plešivice promovirana u regiji na najbolji način s prepoznatljivom robnom markom Zagrebačke županije. Kontinuitet kvalitete vina svake godine je prepoznat od strane stručnjaka i turista. Najbitniji motiv dolaska u Jastrebarsko su svakako vina, a tome svjedoči činjenica da je u Jastrebarskom ove godine ostvareno već gotovo 8.000 noćenja“ – rekla je Petra Masnec, voditeljica Turističke zajednice grada Jastrebarskog.

„Portugizac Plešivica, robnu marku Zagrebačke županije, prezentirali smo i ove godine na festivalu Portugieser Du Monde u Pečuhu kao vino u kojem se uživa tijekom cijele godine. Nagrade smo osvojili s različitim stilskim izražajima – pjenušcima, mladim te odležanim barrique vinom i slobodni smo reći da smo zadovoljni s rezultatima, iako prostora za napredovanje i nove stilske izričaje još uvijek ima. U planu nam je od ove godine u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je krajem 2021. godine preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, napraviti iskorak s proizvodnjom vina Portugizac Plešivica selection za kojeg očekujemo da će se uključiti veći broj proizvođača portugisca. S time želimo osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku portugisca koji nakon redovne berbe prvi izlazi na naše tržište kao mlado vino“ – zaključio je Željko Gregorić, tajnik udruge Portugizac Plešivica i plešivički vinar koji je ove godine osvojio srebrnu medalju za svoj pjenušac LaPjen.

Više informacija o festivalu možete pronaći na ovoj poveznici https://portugieserdumonde.com/en/

Fotografije: Kiss Gadget Zoltán