Osijek Wine and Walk: Urbano-vinsko događanje koje ne smijete propustiti ovaj vikend!

Urbana osječka kulisa postaje još bogatija s novim atraktivnim događajem! Po prvi put, 19. i 20. svibnja, u prekrasnom gradu na Dravi održava se Wine & Walk – manifestacija koja će posjetitelje povesti na nevjerojatno putovanje kroz kulturno-povijesne znamenitosti i gradske parkove na nov i dinamičan način.

Na svoje će doći veliki ljubitelji lokalnih vinskih i gastronomskih užitaka, ali i oni u potrazi za kulturnim i urbanim osjećajem, živom glazbom i oživljenom povijesti. Uzbudljiva je to šetnja najboljom gradskom destinacijom kontinentalnog turizma koju ne smijete propustiti, stoga treba napomenuti da je broj sudionika ograničen! Kao najzeleniji grad Hrvatske te idealan spoj prirodnog i urbanog, grad na Dravi predstavlja doista savršeno mjesto za primjenu Wine and Walk koncepta. Okružena poznatim vinorodnim regijama poput Baranje i Erduta, slavonska metropola oduvijek je bila vinsko sajamsko središte ovih prostora te joj i danas gravitira najbolje iz šire okolice.

Program započinje 19. svibnja u 19 sati masterclassom nazvanim „Wein šmekeraj“ koji se održava u prostoru Arheološkog muzeja na nekadašnjem Weinplatzu, danas Trgu sv. Trojstva u Tvrđi. Vinski stručnjaci Damir Zrno i Zoran Vorkapić podijelit će svoje znanje o svijetu vina, od osnovnih pojmova i tehnika do skrivenih bisera i ekskluzivnih sorti „osječkih vinara“. Saznajte kakve veze imaju rakija i vino (rakija Jedna Cabernino), upoznajte se s novitetima „osječkih vinara“ i vinskim pričama, otkrijte kako vino može postati baza za koktele u rukama sjajne Stele Baričević i uživajte u vinyl-glazbi i plesu Športsko-plesne udruge Fenix.

Osijek Wine and Walk, glavni događaj, održat će se 20. svibnja. Sudionici će imati priliku istražiti četiri različite gradske lokacije i uživati u degustaciji raznovrsnih vina i gastronomskih delicija koje će pripremiti Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Tijekom šetnje osječkim ulicama, posjetitelji će doživjeti istinsku slavonsku gostoljubivost te se prepustiti uživanju u harmoniji vina, hrane i druženja. Na vinskim stanicama bit će predstavljena vina “osječkih vinara” čije se vinograde može pronaći u Baranji i Erdutu. Među vinarijama koje će se predstaviti su Josić, Kalazić, Siber, Kusić, Brzica, Iuris, Svijetli Dvori, Erdutski vinogradi, Antunović i Royal Hill.

Urbano-vinska šetnja započet će na Trgu Ante Starčevića, koji će istog dana biti dom još jednoj izvanrednoj urbano-umjetničkoj manifestaciji – OSCANS. Na tom događaju, umjetnici iz više od sedam različitih zemalja predstavit će svoja umjetnička djela na različitim “platnima”. Na istom trgu, okruženom kreativnim grafitima, bit će postavljena oslikana vinska kućica, stvarajući savršeno okruženje za preuzimanje paketa sudionika Wine & Walka. Osim toga, tu će biti smještena i prva vinska postaja, i to u omiljenom osječkom javnom prijevoznom sredstvu – party tramvaju!

Druga vinska postaja nalazit će se u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti, gdje će sudionike očekivati oslikavanje vinom i prigodni zalogaji poput vinskih sirnih štapića. Na trećoj postaji, kod Sokolskog doma, bit će održan glazbeni nastup Dinka Pleše, uz prigodnu okrepu s vinogradarskim gulašom s njokima. Četvrta postaja će nas odvesti u Park kralja Držislava, gdje će nas u prošlost vratiti osobe iz oživljene povijesti, a nepca zasladiti čokoladne praline.

S obzirom na to da je Osijek grad parkova, secesije, prekrasnih šetnica i brojnih skrivenih ljepota, obilazak u kasno proljeće uz čašu vrhunskog vina u ruci zaista ne može biti ljepši.

Za sve koji ne uspiju osigurati svoje mjesto na urbanom Wine and Walku, a ne žele propustiti užitak u dobroj kapljici i ugodnom društvu, pozvani su na Urban Wine Party koji će se održati na platou Kulturnog centra. Ovo je prilika da sudionici uživaju u dobroj kapljici, nastupu No Jazz banda i prigodnom 360 photo boothu, a sudionici Wine nad Walka mogu osvojiti i vrijedne nagrade ubace li svoj vaučer u nagradni bubanj.

Prijave za manifestaciju otvorene su do 18. svibnja, a prijaviti se možete ovdje.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Regionalni centar kompetentnosti Osijek, Kulturni centar Osijek i Glas Slavonije d. d.

Fotografije: Mario Đurkić/Horizont solutions