Novi sjaj „stare dame“ i pet razloga zašto treba posjetiti Opatiju

Kada je 1844. godine Iginio Scarpa dao izgraditi Villu Angiolinu, prvi ljetnikovac u Opatiji, započela je nezaustavljiva turistička priča ovog predivnog mjesta koje je ime dobilo po benediktinskom samostanu (opatiji) sv. Jakova. Četrdeset godina nakon izgradnje Ville Angioline u kojoj je ljetovao austrougarski car Franjo Josip, carica Marija Ana te ban Josip Jelačić, u Opatiji je izgrađen prvi hotel na Jadranu, hotel Quarnero – današnji hotel Kvarner. Upravo je hotel Kvarner, uz turistima dobro znane ostale hotele, u vlasništvu najveće kvarnerske turističke tvrtke Liburnia Riviera Hoteli (LRH).

Opatijska hotelska kuća, vođena mladim, ali stručnim timom ulazi u novu turističku sezonu s čvrsto zacrtanim ciljem – vratiti Opatiji prepoznatljiv turistički štih, novi sjaj staroj ljepotici koja će ugostiti turiste koji joj se godinama vraćaju, ali i privući nove kojima će ispuniti sva očekivanja suvremenih putoholičara. Cilj je u Opatiju privući goste tijekom cijele godine i tako promijeniti njezin status isključivo ljetne turističke oaze.

Legendarni hoteli u novom ruhu

Neki hoteli koji su ispisali povijest našeg najpoznatijeg ljetovališta dobivaju novo ruho, nove zvjezdice i mogućnost pružanja usluga kakve gosti mogu samo poželjeti. Neki su potpuno obnovljeni, a oni novijeg doba pružaju luksuz koji i najzahtjevnije goste ne ostavlja ravnodušnima.

Heritage Hotel Imperial (4*) drugi je hotel izgrađen na Jadranu i to 1885. godine pa se s pravom naziva „povijesnim objektom“. Originalno je bio nazvan po belgijskoj princezi i austrijskoj prijestolonasljednici Štefaniji. Neki se njegovi dijelovi trenutačno obnavljaju, što je velik izazov za vlasnike hotela, a ponosni su na moderan wellness centar koji nudi kozmetičke tretmane i masaže, kao i na sve wellness centre u svojim hotelima koji predstavljaju prave oaze hedonizma.

Za one koji vole starinski šarm, izgrađen u stilu neobaroka i secesije hotel Palace Ballevue (4*) uzdiže se iznad glavne opatijske ulice stvarajući vizuru koja je postala zaštitnim znakom ovoga grada. Otmjenih interijera, visokih stropova i s jedinstvenim pogledom na more, nedavno preuređen s podignutom kvalitetom usluge nudi dodatne pogodnosti, a raspolaže i s punionicom za električna vozila (Tesla Destination Charger).

Primjerice, u hotelu Ambasador (5*) koji je otvoren 1966. godine i nedavno potpuno obnovljen, ne smije se preskočiti – doručak. Jer, kada se goste pita, baš se doručcima većina najviše raduje, a mnogi koji inače ne konzumiraju „ozbiljnije“ obroke u jutarnjim satima, u hotelima koji ih zadive ponudom, doručku ne mogu odoljeti. Upravo je to bio i cilj u hotelu Ambasador koji je u restoranu La Fourchette D’Or ozbiljno povećao ponudu jutarnjeg švedskog stola, ne samo svježim voćem i povrćem, prepeličjim jajima, suhomesnatim proizvodima iz lokalnih OPG-ova, domaćim kruhovima, pecivima, kolačima i ostalim divotama, nego i primjerice – medom koji teče iz saća.

Bez obzira na to volite li starinski šarm ili novu arhitekturu, u Opatiji se može birati između opuštajućeg, obiteljskog ili aktivnog odmora u mnogobrojnim hotelima, vilama, apartmanima pa i u kampu, a svi su oni smješteni na idealnoj lokaciji između mora i bogate vegetacije obližnje Učke.

Šetnice i kavane

Na pitanje što raditi u Opatiji, među prvim odgovorima je šetnja po šetnici Lungomare dugačkoj više od deset kilometara. Ovaj simbol Opatije spaja mjesta Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran, a osim što je kretanje dobro za zdravlje, staza vodi kroz brojne uvale, kupališta brojnih vila i hotela te lokacija povijesnog značenja. Naravno, svaka šetnja u Opatiji završava u kavani jer ovo je turističko mjesto poznato po njima.

Svakako treba navratiti u obnovljenu kavanu Heritage Hotela Imperial. Nekad jedna od najpopularnijih kavana u Opatiji, koja ima i prekrasnu terasu, nakon gotovo desetljeća izvan izvorne funkcije ponovno je otvorena zahvaljujući tvrtki Liburnia Riviera Hoteli. Kava, kolači, peciva – jednostavno teško je odabrati favorita, a najatraktivniji je brunch sastavljen od zanimljivih zalogajčića pripremljenih od lokalnih namirnica, prije svega maslina, sira i pršuta. Slane zalogaje treba dopuniti slatkima za kraj – fritulama ili grašnjakom, slasticom s punjenjem od maruna te sve začiniti čašom pjenušca iz lokalnog OPG-a Plovanić ili pak gutljajem talijanske grappe Nonino.

U prizemlju hotela Palace Bellevue, pokraj parka Slatina i iznad centralnog gradskog kupališta nalazi se kavana Strauss. Samo ime govori o atmosferi klasičnog bečkog štiha, a takva je i ponuda – izvrsni čajevi i kava, vrhunske slastice, sladoled koji sami rade, a u ponudi su i osvježavajući kokteli.

Znamenitosti i zanimljivosti

Osim mnogobrojnih hotela i vila te zdanja impozantne secesijske arhitekture, u Opatiji se nalaze prelijepi parkovi te brojne znamenitosti.

Kroz središte Opatije proteže se zaštićeni spomenik parkovne kulture – Park sv. Jakova u sklopu kojeg se nalazi crkva sv. Jakova. Uz njegovane zelene travnjake, grmove lovora, atlaski cedar i palme te brojno cvijeće, u parku raste i cimetnjak, trolisna naranča, slatka maslina i kavkaske jele. Krenete li prema morskoj obali i crkvi sv. Jakova, naići ćete na Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“, nazvan po uglednom liječniku i jednom od idejnih začetnika Opatije kao klimatskog lječilišta, a danas je zahvaljujući idealnom položaju i ponudi priznato svjetsko lječilište. Paviljon je izgrađen na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, a u njemu se izvorno nalazila kultna opatijska slastičarnica Gerbeaud – po uzoru na budimpeštanski Cafe Gerbeaud. Paviljon je kasnije prenamijenjen u izložbeni prostor, a tu je funkciju zadržao i do danas. U gornjem se dijelu Parka sv. Jakova nalazi neobarokna fontana, djelo kipara Hansa Rathauskyja, poznata po skulpturi Helija i Selene, grčkog boga Sunca i božice Mjeseca.

Nadomak Parka sv. Jakova nalazi se Park Angiolina s više od 120 biljnih vrsti te glasovita istoimena vila koja je spomenik tragičnoj ljubavnoj priči. Danas se u njoj nalazi Hrvatski muzej turizma, a u njemu je smještena i Madonna del Mare, skulptura Bogorodice koju su 1891. dali izraditi roditelji mladog plemića stradalog tijekom oluje na moru nadomak Opatije kako bi bdjela nad njegovom dušom. Skulptura je nekoć stajala na hridi uz šetnicu, ali oštetilo ju je nevrijeme pa je nakon restauracije prebačena u Vilu Angiolinu. Na hridi na kojoj je nekoć stajala Madonna del Mare, 1956. godine postavljena je Djevojka s galebom, skulptura kipara Zvonka Cara koja je postala zaštitnim znakom Opatije.

Neoromanička crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, među lokalnim stanovništvom poznata i kao „Vela crekva“ jedno je od najimpresivnijih opatijskih zdanja. Nalazi se povrh Slatine, a projekt je bečkog arhitekta Karla Seidla. Uz crkvu nalazi se i samostan, a s podesta ispred ulaza proteže se pogled na more i Kvarnerski zaljev.

Samo nekoliko minuta hoda od crkve nalazi se raskošan povijesni perivoj s kružnim terasastim vrtovima. Te je Amerikanske vrtove u prvoj polovici 20. stoljeća u čast austrijsko-opatijskoj plemkinji Hildi von Hortenau dao izgraditi njezin suprug. Vrt se proteže na više od 9 tisuća kvadratnih metara.

Gastronomska ponuda

U Opatiji se nalaze neki od najboljih hrvatskih restorana koji pripremaju jela od lokalnih namirnica poštujući tradiciju koja je satkana od ribarenja odnosno jela od riba i plodova mora te plodova polja „gornjih krajeva“ gdje su ljudi živjeli od poljoprivrede i stočarstva. Ovisno o godišnjem dobu, chefovi opatijskih restorana pripremaju jela od gorkastih divljih šparoga koje se ne dodaju samo u fritaju, nego ih se poslužuje i uz bijelu ribu ili kao dodatak rižotima.

Kvarnerski škamp koji se lovi isključivo vršama poznat je po nježnom okusu, ružičastoj boji i tankom oklopu i ne može se zamijeniti ni jednim drugim. U proljeće se pripremaju jela od janjetine s obližnjih otoka, a tijekom cijele godine mogu se probati suhomesnati proizvodi lokalnih OPG-ova i sirevi iz malih sirana. Kad s grana počnu padati čuveni maruni, za vrijeme manifestacije Marunade, sve slastičarnice nude kolače od ovih plodova, a čuvenu tortu Kameliju može se kušati tijekom cijele godine jer se priprema od smokava, badema, rogača, grožđica, naranča, marcipana i čokolade. U blizini Opatije nalaze se i mnoge vinarije pa počastite se lokalnim pjenušcima ili mirnim vinima koje će sommelieri u restoranima znalački upariti s odabranim jelima.

Izleti po okolici

U mjestašcu Volosko, nedaleko od Opatije često pušu vjetrovi i dižu se valovi pa se stvaraju idealni uvjeti za surfanje, a želite li uživati u avanturi kajacima, unajmite jedan u Opatiji i posjetite morsku uvalu Preluk ili plaže u Voloskom i u Ičićima.

Pola sata vožnje od centra Opatije nalazi se grad Rijeka prepun povijesnih i kulturnih spomenika. Nakon obilaska Rijeke svakako posjetite Trsatsku gradinu, jednu od najstarijih utvrda Hrvatskog primorja kao i svetište Gospe Trsatske, najstarije hrvatsko marijansko svetište.

U neposrednoj blizini Opatije uzdiže se planina Učka. Ako ste raspoloženi i imate odgovarajuću planinarsku opremu, krenite mnogobrojnim označenim planinarskim stazama i osvojite najviši vrh Vojak na kojem se nalaze kula i vidikovac na visini od 1400 metara s kojeg puca pogled na istarski poluotok, otoke sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, a za vedrog vremena vidjet ćete Veneciju i Alpe. Automobilom se može doći do prijevoja Poklon (922 m) u samo središte Parka prirode Učka gdje se nalaze Centar za posjetitelje Poklon te Uprava Parka.

Iz Opatije možete krenuti i u istraživanje istarskog poluotoka ili otoka Krka, Cresa ili Lošinja, a možete uživati i u cjelodnevnom izletu u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Posebno je atraktivno u zimskim mjesecima uživati na brdu Platak, koje se u tim mjesecima pretvara u „kvarnersko skijalište“ pa za samo pola sata vožnje od Opatije možete uživati na skijama, sanjkama ili jednostavno u šetnji po snijegu s pogledom na more.

  • Naslovna: Marko Vrdoljak (Opatija Tourist Board, arhiva)
  • Legendarni hoteli u novom ruhu (arhiva LRH)
  • Šetnice i kavane (arhiva LRH)
  • Znamenitosti i zanimljivosti Opatija Tourist Board (arhiva)
  • Gastronomska ponuda (Nikola Zoko)
  • Izleti po okolici (arhiva LRH)