Lendava, pitoreskni gradić na sjeveroistoku Slovenije, privlači mnogobrojne posjetitelje svake godine zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj baštini i multikulturalnoj atmosferi. No, ono što čini pravu čaroliju grada Lendave je Festival Vinarium.

Mjesec festivala Vinarium u Lendavi: Upoznajte čarobno odredište za ljubitelje vina, gastronomije i kulture

Lendava, biser na istočnom rubu Slovenije, leži na granici između Slovenije i Mađarske te Slovenije i Hrvatske. Ovaj slikoviti grad smjestio se podno čarobne Lendavske gorice, uz rijeku Muru, u kojoj u suživotu žive Slovenci, Mađari, Hrvati i drugi narodi. No, ono što istinski izdvaja ovu regiju je njezina bogata kulturna baština, koja čini srž ovog multikulturalnog (k)raja.

Lendavska trgatev.

Vino – simbol grada i motiv dolaska mnogobrojnih posjetitelja

Lendava, pitoreskni gradić na sjeveroistoku Slovenije, privlači mnogobrojne posjetitelje svake godine zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj baštini i multikulturalnoj atmosferi. No, ono što čini pravu čaroliju grada Lendave je Festival Vinarium. Ovaj festival, koji spaja ljubitelje vina, kulinarskih delicija i kulturnih bogatstava, pretvara ovaj grad u pravo čarobno odredište.

Lendavska trgatev.

Jedan od glavnih događaja ovog festivala, koji se tradicionalno održava prvog vikenda u rujnu, jest Lendavska trgatev. Tijekom ovog događaja, Lendava postaje epicentar multikulturalnosti, a povorka prikazuje bogatu kulturnu baštinu i narodno stvaralaštvo Lendave. U njoj su ove godine sudjelovale čak 52 skupine kulturnih društava, odjevene u prekrasne narodne nošnje, uz izvođenje tradicionalnih instrumenata i plesova. Cjelodnevni glazbeni program dodatno je obogatio atmosferu, čineći da duša grada zaživi na ulicama. To je prava prilika za posjetitelje da dublje urone u lokalnu kulturu i osjete puls multikulturalnosti koji ovdje neprestano tinja.

Bograč.

No, nije samo kulturno bogatstvo ono što posjetitelji mogu doživjeti na Festivalu Vinarium. Kulinarska ponuda je neodoljiva, nudeći širok izbor gastronomskih delicija – od langaša, bograča do vola na žaru, a sve to začinjeno je vinima lokalnih vinara.

Vinska kraljica Lendave Lucija Šetar i vinska kuća Kulčar.

Otvorenje izložbe vinarskih eksponata i degustacija vina u društvu vinske kraljice Lendave

U okviru spomenutog festivala, u Kazališno-koncertnoj dvorani, remek-djelu svjetski priznatog mađarskog arhitekta Imreja Makovcza, održana je i izložba vinarskih eksponata Tomislava Makovca. Izložba je bila prava poslastica za ljubitelje vina i umjetnosti, pružajući uvid u spoj stručnosti vinogradara i umjetničkog izraza.

Domaći prigrisci uz degustaciju vina.

No, večer nije stala samo na umjetničkom doživljaju. Nakon razgledavanja izložbe, posjetitelji su imali priliku uživati u degustaciji vina lokalnih vinara. Ukusna zakuska i živa glazba dodali su poseban šarm druženju koje se održavalo pred gradskom vijećnicom. Ovo je ujedno bila izvanredna prilika za susret s ambasadoricom lokalne vinske kulture, vinskom kraljicom Lendave – Lucijom Šetar.

Ledenica.

Od zaboravljenih „hladnjaka“ do jedinstvenih prostora za razne događaje

Stoljećima su stanovnici ovih krajeva mudro iskorištavali darove prirode i svoju neiscrpnu maštovitost kako bi obogatili svoj svakodnevni život. U srcu ovog nasljeđa, općina Lendava se ističe kao prava pokretačka sila, vraćajući u život zaboravljene priče i obnavljajući jedinstvene prostore, među kojima blistaju lendavske ledenice.

Lendava, smještena između pitoreskne Lendavske gore i nekadašnjeg močvarnog područja, stvorila je idealan prirodni ambijent za ledenice koje su u svoje vrijeme bile čudo svog doba, obavljajući istu ulogu kao što danas obavljaju moderni hladnjaci.

Kada su izgubile svoju prvobitnu svrhu, ove magične ledenice pronašle su novi život kao vinski podrumi ili skladišta. No, većina ovih prostora dugo je bila zaboravljena i prepuštena zubu vremena, ali strpljivo je čekala svoj trenutak kada će ponovno zablistati u punom sjaju. Danas je jedna takva u vlasništvu Dušana Zvera, a moguće ju je unajmiti za razne događaje, s kapacitetom za primanje do 16 ljudi.

Prigrisci u Ledenici.

Ova inovativna turistička usluga pruža posjetiteljima priliku da zakorače u prošlost i osobno iskuse tajanstvenu atmosferu lendavskih ledenica. Istovremeno, mogu se prepustiti uživanju u gastronomskim čarima i vinima u očaravajućoj temperaturi „ispod brda“, koja dolazi kao blagoslov u vrelim ljetnim danima. Lendavske ledenice nisu samo povijest, već i živa priča koja svakom posjetitelju nudi jedinstven doživljaj i putovanje kroz vrijeme.

Muzej meščanstva, mjesto gdje se prošlost oživljava i u kojem upoznajemo civilizacijske prekretnice tiskarstva i kišobranarstva.

Muzej meščanstva – fascinantna povijest lendavske civilizacijske prekretnice

Naizgled obična građanska kuća koja je krasila početak 20. stoljeća, smještena u srcu Pomurja, često se opisuje kao remek-djelo neobarokne arhitekture. No, od 2007. godine, ova impozantna građevina skriva pravu riznicu – Muzej meščanstva, mjesto gdje se prošlost oživljava i u kojem upoznajemo civilizacijske prekretnice tiskarstva i kišobranarstva.

Muzej meščanstva, mjesto gdje se prošlost oživljava i u kojem upoznajemo civilizacijske prekretnice tiskarstva i kišobranarstva.

Prva vrata muzeja otvaraju se u prostoriji koja nas vodi kroz fascinantnu povijest lendavske građanske elite, s posebnim naglaskom na razdoblje od 1867. do 1914. godine, označeno kao zlatno doba ovog grada. Ovdje možete otkriti impozantno nasljeđe lendavskih ljekarnika, uključujući ljekarničku opremu iz 19. stoljeća, te vjerojatno i prvu tvornicu kišobrana Hungaria/Hungária Hazai Ernyőgyár Rt., koja je djelovala za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Muzej meščanstva, mjesto gdje se prošlost oživljava i u kojem upoznajemo civilizacijske prekretnice tiskarstva i kišobranarstva.

Prelazak u drugi dio muzeja otvara vrata svijetu starih tiskara, gdje se možete upustiti u dublje istraživanje dokumenata i novina koje su prvi put ugledale svjetlo dana upravo u Donjoj Lendavi. Fascinantno je saznati da su prve tri knjige mađarskog propovjednika Györgya Kultsára tiskane baš ovdje, ostavljajući neizbrisiv trag na području današnje Slovenije.

Sinagoga u Lendavi.

Jedan od dva očuvana spomenika židovske kulture u Sloveniji nalazi se u Lendavi

Židovska kultura, s bogatim nasljeđem oblikovanim tijekom stoljeća života u egzilu i dijaspori, duboko je usađena u svim aspektima ovog slikovitog grada. Kada govorimo o židovskoj kulturi, nemoguće je zaobići ključnu ulogu sinagoge, koja danas stoji u podnožju Lendavskog gorja, a koja je najvažniji arhitektonski spomenik lendavske židovske zajednice. Nije nevažna ni činjenica da je jedina takva građevina u Sloveniji, uz onu u Mariboru.

Franc Koren.

Naš vodič, inače i svestrani kolekcionar Franc Koren, podijelio je s nama informaciju da je židovska zajednica znatno pridonijela gospodarskom i kulturnom razvoju Lendave. Godine 1866., tijekom ministrovanja rabina Mojsija Schacherlesza, započela je gradnja sinagoge. Prvotno je imala kapacitet za 80 muškaraca i 60 žena u galerijskom dijelu. Služila je kao svetište do 1944. godine, kada su vjerski obredi obustavljeni zbog protjerivanja židovske zajednice.

Sinagoga u Lendavi.

Nakon desetljeća zanemarivanja tijekom devedesetih i prvog desetljeća 21. stoljeća, sinagoga je obnovljena i revitalizirana. Od originalnog inventara, sačuvan je samo sat i šest pozlaćenih željeznih stupova s korintskim kapitelima koji podupiru galeriju.

Godine 2014., sinagoga je postala dom Slovenskog muzeja holokausta kako bi se vječno sačuvalo sjećanje na 70. obljetnicu deportacije židovskog stanovništva iz Lendave. U njoj se danas nalazi stalni izložbeni prostor posvećen povijesti židovske zajednice u Lendavi i Murskoj regiji, kao i izložbeni postav pod nazivom “Ognjeni svici” izraelskog grafičara i slikara Dana Reisingera.

51. Međunarodna likovna kolonija u Lendavi.

51. Međunarodna likovna kolonija – očuvanje drevne tehnike i znanja o lijevanju skulptura u bronci

Nakon što zakoračite u prošlost kroz priče o židovskoj tradiciji u staroj gradskoj jezgri, odškrinite vrata stalnih izložbi u lendavskom dvorcu. Ovaj dvorac, čije su zidina i dvorište bili svjedoci remek-djela svjetski poznatih likovnih velikana poput de Chirica, Picassa, Miroa, Chagalla, Hundertwassera i drugih, nudi vam jedinstveno umjetničko iskustvo.

Sagrađen u 12. stoljeću kao utvrda na brežuljku iznad rijeke Lendave, danas je jedan od najdragocjenijih povijesnih spomenika u regiji, a od 1972. godine u istoimenom dvorcu je smještena Galerija i Muzej Lendava-Lendva.

51. Međunarodna likovna kolonija u Lendavi.

Svake godine ovo čarobno mjesto privlači umjetnike i posjetitelje, pružajući im priliku da se upuste u umjetničku kreativnost kroz restauratorske radionice i da dožive Međunarodnu likovnu koloniju Lendava-Lendva te Međunarodnu likovnu koloniju mladih umjetnika LindArt.

Galerija i Muzej Lendava.

„Od 2005. godine, Galerija i Muzej Lendava organizira vlastitu pokretnu ljevaonicu koja ima ključnu ulogu unutar Međunarodne likovne kolonije Lendava“, kazao nam je direktor GLM-a Dubravko Baumgartner te objasnio da uz pomoć stručnog upravitelja Franca Geriča nastoje sačuvati drevne tehnike i znanja o lijevanju skulptura u bronci za buduće generacije. Brončane skulpture nastaju tijekom ovih kolonija pod vodstvom srednjoeuropskih modernih umjetnika, a rezultati ovih inicijativa izloženi su u potkrovlju Galerije lendavskog dvorca.

Vikend u Lendavi uvijek je dobra ideja, a s obzirom na to da centar obiluje događanjima, idealno je prespavati u blizini. Primjerice, Hotel Cubis se nalazi u neposrednoj blizini stare gradske jezgre. Smješten je pod prekrasnim krajolicima Lendavskih goricama i predstavlja odličnu polaznu točku za biciklizam, kupanje u termalnim vodama, adrenalinska iskustva i druge aktivnosti u okolici. Hotel nudi moderne prostrane sobe koje pružaju sve što vam je potrebno za ugodan odmor, bez obzira dolazite li poslovno, s obitelji ili se samo zaustavljate na putu prema novim avanturama.

Fotografije: Domagoj Biondić, Dobix photography