U Osijeku održan sedmi WineOS

Proteklog vikenda u Osijeku je održano sedmo izdanje međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Na više od 1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt bilo je postavljeno 90 izlagačkih mjesta s preko stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Velik broj gostiju i izlagača ponovno su imali priliku upoznati nove ljude, susresti stare prijatelje, naučiti nešto novo, ostvariti poslovne kontakte te uživati u vinu i raznim delicijama.

Prilikom službenog otvorenja sajma, u petak 28. siječnja, govornici su istaknuli zadovoljstvo činjenicom da se ova manifestacija održava unatoč teškim i izazovnim vremenima. „Imali smo vrlo kratak rok za pripremu sajma i veliko mi je zadovoljstvo što smo danas svi ovdje i što smo uspjeli sve prirediti na vrijeme“, istaknuo je prilikom obraćanja gostima Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja je organizirala događaj. On je ujedno zahvalio partnerima i sponzorima te posebno svim kolegama iz Organizacijskog odbora koji su u samo nekoliko tjedana uspjeli učiniti svojevrsno čudo.

Govornici su istaknuli kako hrvatska vinska scena živi punim plućima i u izazovnim i teškim vremenima. Tako je predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić ponovio da je WineOS trenutačno najveća manifestacija ove vrste u našoj vinskoj regiji i da mu je velika želja da uskoro postane najveća u cijeloj Hrvatskoj. Na njega se nadovezao zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević koji je posebno naglasio kvalitetu naših vina ilustrirajući to podatkom da je prosječna cijena hrvatskih vina u izvozu trostruko veća od prosječne cijene vina iz uvoza. Pritom je posebno apostrofirao iznimnu kvalitetu graševine kao najvažnije sorte naše vinske regije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham posebno se osvrnuo na važnost WineOS-a kao vrhunskog turističkog događaja. Istaknuo je kako je ovaj sajam važna kockica u mozaiku promocije Osijeka kao destinacije u kojoj se, sukladno nazivu manifestacije, ugodno živi. Sajam je službeno otvorio Osječko – baranjski župan Ivan Anušić koji je s pozornice pohvalio trud organizatora. Ujedno je poslao poruku svima koji se bave promocijom eno – gastro turizma da će im županija kao pravi partner dati potporu. „Osječko – baranjska županija je tu i bit će uvijek tu uz organizatore događaja koji promiču sve ono što smo si zacrtali kao razvojne ciljeve, u prvom redu gospodarstvo, poljoprivredu, vrhunsku hranu i vina te ukupnu turističku ponudu“, rekao je Anušić.

Uz promociju proizvođača vina i delicija s istoka Hrvatske te gostiju iz drugih vinskih regija domovine i susjednih zemalja, tijekom dva dana sajma održavane su stručne vinske radionice i Cooking Show u sklopu kojeg su lokalni chefovi na velikoj pozornici pripremali vrsne zalogaje. Nazočni su mogli vidjeti i probati kako kuhaju Tomica Đukić, Igor Vlatković, Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. Uz to valja izdvojiti kako je večer prije početka WineOS-a u restoranu Waldinger održana gala večera na kojoj su gosti mogli uživati u vrhunskim zalogajima koje je spravljao naš poznati chef Goran Kočiš. Njegove gastronomske kreacije pratila su vina vinarija: Krauthaker, Belje, Iločki podrumi, Apolitico, Kalazić i Erdutski vinogradi.

Vinske radionice uvijek su tražene i odlično posjećene, a niti ovaj put nije nedostajalo zanimanja publike. Dapače, kao i svake godine, nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su željeli čuti izvrsne priče i isprobati vrhunska i raritetna vina. Ukupno je održano osam vinskih radionica na kojima su posjetitelji imali prigodu uživati u vinima vinarija: Sauska, Gross, Josić, Krajančić, Krauthaker, Grabovac, Aleksandrović i Brkić. Također valja podsjetiti da je cijeli program WineOS-a počeo dva tjedna ranije, kada je poznati master sommelier Eric Zwiebel u hotelu Waldinger održao masterclass predavanja o graševini Slavonije i Podunavlja te rizlingu slavne francuske regije Alsace.

Organizatori su nakon svega uputili posebnu zahvalu svima koji su pomogli da se ova manifestacija uspješno održi: Osječko – baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, Hrvatskoj gospodarskoj komori, udruzi Graševina Croatica, turističkim zajednicama grada i županije, Ugostiteljsko – turističkoj školi, vinoteci Viniti, hotelima Waldinger i Lug, gradskim poduzećima Športski objekti i Osječki sajam, te tvtki All4Wine. Na kraju su poručili – vidimo se u siječnju 2023. na osmom izdanju WineOS-a!

Autor fotografija: Marko Žuljević