Otkrivamo vam prvu hrvatsku „Bajkovitu šumu“ i njezine stanare

Pozoj, strašan zeleni zmaj nalazi se ispod Čakovca. Da, glava mu je ispod Staroga grada, a rep ispod crkve svetog Nikole. Neki kažu i obrnuto. Ali, treba biti oprezan jer od pozoja može osloboditi jedino đak Grabancijaš (učen i pismen đak – čarobnjak koji štapom tjera i smiruje zmaja), a uznemiri li se zmaja ispod Staroga grada, može doći do potresa i nepogoda. Nije to jedini pozoj. Jedan, a možda i dva spavaju ispod mjesta Sv. Juraj na Bregu. To su veliki i mali štrigovski pozoji.

A po noći ne treba izlaziti jer će vas pratiti pesjaneki. Noću izlaze i duhovi koji na crnim konjima jašu kroz šumu s pesoglavcima, bićima čovjekolikog tijela na četirima nogama sa psećom glavom. Čuvarice šuma, šumske dekle uvijek šeću među drvećem, a mogu se vidjeti i vilenjaci, vile i jednorog, ali i vještice, dok se na nebu može vidjeti nebeski bijeli grad, a zvijezde plešu oko mjeseca sve dok ne svane sveto Sunce.

Nisu samo predanja, priče i legende Međimurja ispunjene čarobnim bićima: blago Zrinskih, zlato, biserje i drago kamenje, koje je Katarina Zrinska uspjela sakriti pred carskom vojskom koja je provalila u Čakovec nakon što je Petar Zrinski završio u zatvoru u Beču još uvijek nije pronađeno. Priča se da je skriveno iza debelih zidina Staroga grada Čakovec…

Sve te priče koje bude maštu velikima i malima mogu se virtualno doživjeti u „Bajkovitoj šumi“ koja se u kolovozu ove godine otvara u Lopatincu, svega pet kilometara od Čakovca. Radi se o implementaciji projekta Tourex koji se provodi u suradnji s tvrtkama Tenkescsárda (Mađarska) – Malo Selo d. o. o. (Hrvatska), sufinanciranog iz programa B Light Grant Sheme kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je €349.210,00 s intenzitetom potpore od 75 posto. Obje tvrtke vode obiteljske restorane koji njeguju regionalnu gastronomsku ponudu i tradiciju te samim time predstavljaju turističku atrakciju na svojem tržištu.

„Bajkovita šuma“ nije samo turistička atrakcija, već doživljaj za sva osjetila. Bilo bi najbolje istražiti je s Aurorom Veronikom Zrinski jer ona poznaje stanovnike „Bajkovite šume“ i rado će svakoga s njima upoznati. Za vrijeme razgovora s njom treba biti pažljiv: ne smije se spominjati tužne događaje koji su naprasno prekinuli njeno bezbrižno odrastanje. Ona je kao djevojčica bila jako znatiželjna i često se iskradala iz postelje te potajno promatrala večernja kulturna druženja koja je organizirala njezina majka. Najviše su joj pažnje privukle zabave s proročkom knjigom „Sibila“ koju je dala izraditi njezina majka Katarina. Pomoću te knjige, Aurora je pronašla svoj put do „Bajkovite šume“ i ubrzo se uklopila zahvaljujući čaroliji svog božanskog imena.

Možda u „Bajkovitoj šumi“ sretnete i Jurja Zrinskog. Tada pristojno pričekajte njegovo poduže predstavljanje jer ipak… Razgovarate s osobom koja je prije četiri stoljeća bila hrvatski ban. Jurjevo je ime povezano s neobičnim vjerovanjima i običajima, pogotovo uz pozoja i starog boga Jarila. On je, kao i Aurora Veronika, idealan vodič jer ga „Bajkovita šuma“ podsjeća na njegove strasti kad je, pod okriljem Jarila, čekao da se pozoj probudi i pruži mu priliku za još jedno junaštvo.

Uostalom, treba pažljivo hodati jer… Bilo bi čudno da se u našoj „Bajkovitoj šumi“ ne krije barem jedan pozoj. Oni su poznati po tome da se dobro skrivaju i onda čvrsto i dugo spavaju. Možda upravo stojite ili hodate po njegovim velikim leđima ili repu. Ako se posve primirite i zatvorite oči, možda u „Bajkovitoj šumi“ osjetite kako se tlo i drveće obraslo oko zmaja neprimjetno uzdižu svakim njegovim sporim i dubokim udisajem.

A, osim njih, srest ćete u šumi i vilu, patuljka, grabancijaša, čarobno drvo života, Jarila i Ladu, ali i babarogu…

Jednom kad djeca upoznaju čudesne stanovnike „Bajkovite šume“, probudit će se njihova mašta i otključati stvaralaštvo. Stoga, pridružite nam se i na nekoj od kreativnih radionica u kojima će djeca sama osmišljavati dodatke našoj šumskoj bajci. Radionice su prilagođene različitim uzrastima, a zajednički im je edukativni cilj – usmjeriti djecu da promatraju prirodu i s njom se dublje povežu kroz kreativne aktivnosti i poticanje mašte.

Da, sve su to bajke, ali posjetom „Bajkovitoj šumi“ zahvaljujući inovativnim rješenjima AR tehnologije i elementima povezanih s igricama, posjetitelji, veliki i mali, mogu oživjeti mitološka bića, ali i putem tableta spasiti šumu od zlih čarolija i naučiti o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti. Jer, u prošlosti su ljudi čuvali ove šume jednako pažljivo kako to čine čarobna bića. Upravo zato je i nastala „Bajkovita šuma“ – da nas sve podsjeti da su naše bajke, baš kao i šume, vrijedne čuvanja.

Fotografije: Lea Maria Martinjaš