Jastrebarsko: Kreće obnova dvorca Erdödy

Podigao ga je ban Matija Galeb između 1483. i 1489. godine, a od početka 16. stoljeća pa sve do 1922. bio je u posjedu plemićke obitelji Erdödy. Dvorac Erdödy, najstariji spomenik kulture u Jastrebarskom u dugoj povijesti mnogo je puta dograđivan, ali vrijeme je učinilo svoje. U derutnom je stanju od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Početkom 90-ih godina bilo je pokušaja obnove i započelo se sa sanacijom pojedinih dijelova objekta, no ona nije dovršena. Ruševan i zapušten bio je trn u oku stanovnika Jastrebarskog i mnogih posjetitelja, ali ne zadugo!

Naime, 30. lipnja 2022. u atriju dvorca kojeg krase trijem s arkadama i barokni stupovi Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog i Srđan Jončić, član Uprave poduzeća ING-GRAD d. o. o. specijaliziranog za sanacije, restauracije i konzervacije spomeničke i kulturne baštine potpisali su ugovor za izvođenje radova na obnovi i revitalizaciju dvorca Erdödy. Potpisivanju su prisustvovali i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu Ministarstva kulture i medija, Irena Rožić Qeta, voditeljica Službe za provedbu programa urbanoga razvoja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Leon Bastašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog.

„Ovo je povijesni trenutak. Dvorac Erdödy dobiva priliku za nov život i kreće u obnovu čime naš dugogodišnji san postaje stvarnost. Neizmjerno sam sretan i vjerujem da sa svim građankama i građanima Jaske dijelim radost što ćemo uskoro moći uživati u punoj ljepoti našeg obnovljenog dvorca i u svim kulturno-zabavnim sadržajima koji nas u njemu očekuju“, izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Tijekom povijesti dvorac nije služio samo za boravak njegovih vlasnika: dok je bio u vlasništvu obitelji Erdödy, Stjepan Erdödy, veliki ljubitelj prirode i lova osnovao je u njemu Prirodoslovni muzej, a nakon toga kupio ga je veletrgovac Ehrmann koji je 1936. godine bankrotirao. Dvorac je tada otkupila Općina za dječji dom. U njemu je neko vrijeme bio smješten i zavičajni muzej, a nakon ove, potpune obnove, njegove će predivne prostorije i atrij zasjati u punom sjaju.

Najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, dok će 20 posto objekta biti moguće staviti u komercijalnu upotrebu. Prizemlje je zamišljeno kao prostor komunikacije s posjetiteljima i tu će biti smješteni info-pult, suvenirnica i prostori za udruge, a otvorit će se i ugostiteljski objekt. Tu je planiran i prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi sommeliera i manja edukativna gastronomska zbivanja. 

Prvi kat je predviđen za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će se koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup će dizalom biti osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

Svi s nestrpljenjem očekuju završetak radova, ali sanacija i revitalizacija nije tako jednostavna pa će trebati vremena da se sve završi. Rok za izvođenje radova iznosi 480 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao, a ukupna je vrijednost izvođenja radova 108,194.041,60 kuna bez uključenog PDV-a. Zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini koji su se odrazili i na samu vrijednost radova, ona premašuje ukupnu vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy koja sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 49,503.626,59 kuna. Međutim, podršku projektu izrazili su jaskanski gradski vijećnici koji su na svojoj 7. sjednici većinom glasova podržali prihvaćanje ponude za izvođenje radova na obnovi dvorca usvajanjem izmjene Odluke o izvršavanju proračuna u ovoj godini, čime se osiguravaju dodatna proračunska sredstva potrebna da bi se projekt aplicirao za dodatne izvore financiranja. Tom će se izmjenom povećati limit kreditnog zaduženja koje je iznosilo 37,7 milijuna kuna za dodatna 43,8 milijuna kuna, no ta se sredstva neće povlačiti sve dok postoji mogućnost za vanjskim izvorima financiranja, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi.

Neće biti ni jednostavno ni brzo, ali: „Jastrebarsko je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je čvrsto odlučio pobrinuti se za svoju tradiciju i nasljeđe i prihvatiti se tako zahtjevne obnove, a među svim gradovima koji su sudjelovali u natječaju, podrška koju smo dobili od Europske unije u najvećem je iznosu, a mi ćemo se pobrinuti da osiguramo i dodatnu pomoć u realizaciji ovog projekta“, napomenuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Ubrzo će na dvorcu koji je okružen predivnim engleskim perivojem, danas omiljenim jaskanskim šetalištem, parkom koji je na natječaju „Najljepši parkovi Hrvatske“ nedavno osvojio prvo mjesto, odnosno proglašen je najljepšim parkom u našoj zemlji, započeti radovi, a ploča lijevo od ulaza u dvorac, koju je ugradio 1592. godine hrvatski ban Toma Erdödy, pobjednik bitke kod Siska (1593.), sin prvog vlasnika dvorca bana Petra Erdödyja, dočekivat će mnoge posjetitelje, domaće i strane turiste. Oni će se s razlogom diviti ovom dvorcu koji će pričati o bogatoj hrvatskoj povijesti.

Foto: arhiva Grad Jastrebarsko i Velimir Kokot