Nadahnite se ljepotom Prigorja uz najbolje ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske!

Uoči 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja će biti održana 10. lipnja u Svetom Ivanu Zelini, pristiglo je ukupno 374 uzoraka vina.

Šampion Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i Zagrebačke županije je Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019, OPG Josip Rajaković, a nagradu za najljepši vizualni identitet osvojila je vinarija Maček.

Ukupno je dodijeljeno 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo od 18 članova, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel. Ostale rezultate ocjenjivanja potražite ovdje.

Zabavni program za sve posjetitelje

Najbolje ocijenjenim vinima uručit će se nagrade u sklopu posebne večernje svečanosti i Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja će se održati 10. lipnja u prostoru dvorane „Kraluš“ (Vatrogasna 3) s početkom u 18:00 sati, a koji je stavljen u funkciju za poslovne susrete vinara, vinogradara te drugih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina.

Posjetitelji će uz kupnju čaše od 50 kuna moći neograničeno degustirati vina, a istaknuti dio izložbe je i gastronomija pa se uz degustaciju vina mogu probati i brojni gastronomski specijaliteti. Za dobru glazbu pobrinut će se Voljen Grbac i Mirko Švenda – Žiga & Žiga – Žaga band.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821. – 1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi „Vinogradar“ učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe.

Pokrovitelji 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske su Vlada Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija.

Produžite svoj boravak i nadahnite se ljepotom Prigorja

Ako ste od onih koji vole spojiti dobar odmor s vrhunskom kapljicom i lokalnim jelima, ovo je onda prilika da otkrijete i vinske podrume poznatih zelinskih vinogradara koji u svojim vinogradima njeguju autohtonu sortu kraljevina, koju je s užitkom pio i sam Ludwig van Beethoven, ili se prepustite gastro otkrićima ukusnih trpeza s brojnim tradicijskim jelima naših restorana i izletišta.

Zelinski kraj obiluje i prirodom i tišinom, pa ako ste zaljubljenik u prirodu predlažemo da posjetite Vuglenice u Zrinščini, jezero Mokrica, izvorište termalne vode u Krečavesu ili se prošećete poučnom eko – stazom koja završava na Kladeščici, vrhu Zelinske gore.

Nakon dana provedenog u obilasku zelenog srca Prigorja, možete odmoriti u atraktivnim smještajnim objektima koji će vam u pitomom okruženju vinograda isporučiti jednako toliko doživljaja koliko i tradicionalna Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Smještaj potražite ovdje.

Dobro došli u Sveti Ivan Zelinu – gradić s tisuću brjegova za 1000 doživljaja!

Fotografije: arhiva TZ Sveti Ivan Zelina