Započela je berba portugisca u plešivičkim vinogradima

Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti i ove su godine simbolično najavili berbe upravo kroz portugizac, mlado vino koje miriše na jesen i to u četvrtak, 1. rujna u vinogradu OPG-a obitelji Ciban.

Predsjednik Udruge Tomo Haramija označio je početak berbe u kojoj su sudjelovale i čuvarice tradicije u narodnim nošnjama te gosti, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i Gordana Matašin ispred Zagrebačke županije.

„Vinogradari kažu kako je ovo dobra godina pa sam uvjeren kako će i rezultati njihovog cjelogodišnjeg rada i truda biti vidljivi kroz vrhunsku kvalitetu vina i pjenušaca na koju su nas već i navikli. S užitkom gledam u što se pretvorio ovaj naš kraj i u kojoj mjeri naši vinari nameću trendove i podižu ljestvicu kvalitete. Svim vinogradarima i vinarima želim uspješnu berbu!“, istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Važno je naglasiti kako je portugizac udruge Portugizac Plešivica zajedno s ostalim proizvođačima s Plešivice osvojio srebrnu medalju na natjecanju Portugieser du Monde. „U planu nam je od ove godine u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je krajem 2021. godine preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, napraviti iskorak s proizvodnjom vina Portugizac Plešivica selection za kojeg očekujemo da će se uključiti veći broj proizvođača portugisca. S time želimo osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku portugisca koji nakon redovne berbe prvi izlazi na naše tržište kao mlado vino“ dodao je Željko Gregorić, tajnik udruge.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja tekućine s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije (već u I. epohi), pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri. 

Osim po kvaliteti vina, plešivički vinari nameću nove trendove i kad je riječ o samim tehnikama. Zato je važno reći kako je upravo OPG Ciban među vinarima koji su u postupku stjecanja ekološkog certifikata kakav je Plešivici već donijela obitelj Tomac.

Foto: TZGJ