Spremite se za najveću Eko Etno Gacka manifestaciju: dva dana vrhunske zabave, okusa i tradicije!

Pripremite se za nezaboravan vikend jer bliži se 19. Eko Etno Gacka, manifestacija koju organizira Turistička zajednica Grada Otočca pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te uz financijsku potporu Ličko-senjske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Ličko-senjske županije i Grada Otočca. Ova dvodnevna gastronomska manifestacija izložbeno-prodajnog i natjecateljskog karaktera najveća je i najposjećenija manifestacija na području Grada Otočca koja okuplja nekoliko tisuća posjetitelja.

Nagrađena izvrsnost na domaćoj i međunarodnoj sceni

Manifestacija Eko Etno Gacka dobila je posebno priznanje za tradicijske manifestacije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u kategoriji ruralne turističke manifestacije te nagradu „Simply the best“ Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia za kvalitetu manifestacije. Njihova izvrsnost je prepoznata i izvan granica zemlje. Na 53. Novosadskom sajmu turizma krajem 2022. godine, manifestacija je zasluženo osvojila veliku zlatnu medalju za visoku kvalitetu organizacije gastronomske manifestacije.

Ove nagrade potvrda su da je ova manifestacija zaista nešto posebno i da pruža iznimno iskustvo svim posjetiteljima koji dolaze uživati u ovom jedinstvenom događaju.

Više od 50 proizvođača i 41 tim natjecatelja u akciji!

Pripremite se za pravi gastronomski show! Ove godine možete uživati u ponudi više od 50 proizvođača iz raznih dijelova Hrvatske uključujući: Otočac, Gospić, Brinje, Udbinu, Pounje, Našice, Zagreb, Sisak, Novsku, Koprivnicu, Ogulin, Nuštar, Donje Zdenčine, Petrinju, Valpovo i druge gradove, a čak 41 tim će sudjelovati u natjecanju u pripremi kotlića.

Osim lokalnih ekipa iz Otočca, natjecat će se i timovi s Visa, iz Imotskog, Siska i Gospića. Posebna zanimljivost ovogodišnje manifestacije bit će sudjelovanje predstavnika Ličko-senjske županije. Župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković, sa svojim ekipama, tako će dodatno začiniti natjecateljski duh manifestacije.

O najboljem i najfinijem kotliću odlučit će žiri vrsnih kuhara i šefova: Branko Žufika (dugogodišnji šef kuhinje u hotelu Esplanade Zagreb, nositelj akademske kuharske titule, član Hrvatskog kuharskog saveza i član ocjenjivača pri HKS-u), Branko Čukelj (šef kuhinje hotela Intercontinental Zagreb, sadašnji Westin, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, član Hrvatske kuharske akademije i ocjenjivač jela pri HKS-u) te Ivka Čukelj (vrsna kuharica i voditeljica kuhinja više restorana: Starogradski podrum, restoran Pivovara, restoran kluba Cibona, dugogodišnja voditeljica kuhinje Hrvatske narodne banke te također članica Hrvatskog kuharskog saveza).

Program prepun zabave: komiška gundula, kazalište i glazbene poslastice!

Prvi dan, 28. srpnja, donosi raznolik i zabavan program. Već od 16 sati možete pogledati izložbu i kupiti lokalne proizvode iz cijele Hrvatske. U popodnevnim satima, od 17 do 19 sati, čekaju vas kreativne radionice za sve uzraste, uključujući zanimljivu prezentaciju tradicionalne brodogradnje „Komiška gundula“ koju će voditi stručnjaci iz Udruge Palagruža iz Komiže. Također, tu je i vesela kazališna predstava za djecu „Dobro se dobrim vraća“, koju će izvesti glumci iz Produkcije Z iz Splita.

Od 20 sati posebna glazbena poslastica čeka vas u obliku nastupa glazbenog dua Tea & Jan koji će vas razveseliti svojim izvedbama i potaknuti plesnu energiju. No, uzbudljivi program ne prestaje jer u 20:30 počinje najslasniji dio događaja – degustacija neodoljivih specijaliteta poput pastrve i sira, brudeta od srdelica te srdelica s grilla. Kako bi atmosfera bila potpuna, od 21:30 tu je tamburaški sastav „Čuvari Noći“ iz Valpova koji će vas dodatno razveseliti i pobrinuti se za vrhunsku glazbenu zabavu.

Drugi dan donosi spektakularnu vožnju, kuhanje kotlića i nezaboravne koncerte!

Drugi dan, 29. srpnja, također je prepun zanimljivih aktivnosti. Počinje vožnjom „Komiške gundule“ po prekrasnoj Gacki već od 10 sati ujutro, zatim u 13 sati okupljaju se timovi za pripremu lovačkog gulaša (kotlića). Izložba i prodaja lokalnih proizvoda nastavljaju se od 16 sati, a u 17 sati počinje svečano otvorenje s pozdravnim govorom. Uživanje u večernjim satima nastavlja se uz nastup GS Big Banda koji će vas rasplesati. Vrhunac večeri bit će proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Od 22 sata, pripremite se za nezaboravan koncert popularne Maje Šuput, a nakon ponoći, uz zvuke GS Big Banda možete nastaviti zabavu u užarenom ritmu sve do ranih jutarnjih sati.

Rezervirajte 28. i 29. srpnja za Eko Etno Gacka manifestaciju i pripremite se za nezaboravnu avanturu u gradskom parku u Otočcu. Očekuje vas spektakularna atmosfera, bogat zabavni program te pregršt finih specijaliteta koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Ne propustite priliku uživati u najboljem što Lika nudi!

Fotografije: arhiva TZ Grada Otočca