Predmeti sjećanja: Nakit i majice s motivima zagrebačkoga kraja kao idealni pokloni s kojima iskazujemo simboliku života

Suvenir uvodi putnika u lokalnu tradiciju i baštinu te emotivno ga veže i podsjeća na posebnost doživljenoga, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitu cilju lokalne zajednice.

Hrvatska je poznata u cijelome svijetu, a Zagrebačku županiju smo danas predstavili poveznicom tradicije, baštine i modernih suvenira. Riječ je o narukvicama, koje su i ove godine rezultat izvrsne suradnje kreativnoga tima Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke Borboleta, poznata domaćeg brenda nakita koji su u svoj dizajn utkali motive Zagrebačke županije.

Narukvice su s motivima iz tradicionalnih narodnih nošnji, pod nazivom: ČRLENA ROŽA, SVILENA ROŽA, PISANKA, dok jedna, TUR, vizualizira glavu goveda po kojem je Turopolje dobilo ime. Na taj način spaja se tradicionalno s modernim. Također, promovirale su se i majice, hoodice s motivima narodne nošnje koje prate motive narukvica – nošnje zagrebačkoga kraja.

„Za kraj godine iz turizma nam dolaze lijepe vijesti! Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji do sada je za 2 % veći u odnosu na rekordnu 2019. godinu, tako da sa sigurnošću možemo reći da se turizam ili, još bolje rečeno, turisti vraćaju. A kako i ne bi kad Zagrebačka županija ima niz turističkih aduta – od vrhunske enogastroponude, poznatih vinskih cesta pa do biciklističkih staza, prekrasne prirode i kulturne baštine. No, u posljednje vrijeme imamo jedan novi trend koji raste kako kod gostiju, tako i kod iznajmljivača. To su kuće za odmor! Gradi se sve više luksuznih kuća i obnavlja onih tradicijskih, tako da ih sada ima na našem području više od 130 i vjerujem da će ta brojka samo rasti. Osim u kućama za odmor, tradicionalno i suvremeno idu ‘ruku pod ruku’ i kad su u pitanju nakit i odjeća. Naša Turistička zajednica izradila je narukvice i majice s tradicijskim motivima koje na neki način predstavljaju suvenir, ali isto tako imaju i uporabnu vrijednost. Čestitam im na kreativnosti! S obzirom na to da je vrijeme darivanja, smatram kako je ovo idealan poklon s daškom tradicije koji će svakoga razveseliti“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Turopolje i Velika Gorica različitim manifestacijama njeguju kulturnu baštinu, a najveća simbolika narukvica za nas je sigurno Tur – govedo po kojem je Turopolje dobilo ime“, kazao je, izražavajući zadovoljstvo projektom i ove godine, župan POT-a Josip Odrčić.

O simbolima na modernim narukvicama kao što je crvena boja, koja označava mladost, veselje pojasnio je zamjenik župana POT-a Marko Cvetković istaknuvši kako je crvena tijekom povijesti našega kraja boja koja privlači sreću.

Predstavnici hrvatske tvrtke Borboleta, Borna Strižak i Stanislav Kostić, dizajner narukvica, izuzetno su zadovoljni ovogodišnjom suradnjom i suvenirima te naglasili su da je projektni zadatak bio izazovan, ali sigurni su da su, kao i prošle godine, narukvice najbolji poklon jer je online prodajom u tom periodu prodano više od 2 tisuće narukvica s motivima podgutnice i poculice.

„Bogatstvo kulturne baštine i kreativan koncept suvenira bile su smjernica za pripremu modernih narukvica koje elementima narodne nošnje predstavljaju simbol nacionalnog identiteta.Rezultat izvrsne suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i tvrtke Borboleta i ove je godine rezultirao autentičnim i originalnim dizajnom koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim suvenirom znamo da su oni najbolji promotor destinacije Zagrebačke županije.Turistička zajednica Zagrebačke županije spaja koncept kulture i turizma kroz funkciju odličnog suvenira kao jednog od načela razvoja održivog turizma.Za kraj ove godine imamo idealne poklone kojima iskazujemo simboliku života“, izjavila je direktorica TZ-a Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Autor fotografija: Dražen Kopač