Ovaj vikend idemo na najpoznatiju jaskansku vinsku i turističku manifestaciju „Dane vina“

U plešivičkom je kraju 28. i 29. svibnja treći put održan „Festival pjenušaca & jagoda“ pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice grada Jastrebarskog. U jedanaest plešivičkih vinarija – „Robert Braje“, „Dobra berba“, „Željko Gregorić“, „Ivančić-Griffin“, „Jagunić“, „Kolarić“, „Korak“, „Kurtalj“, „Sirovica“, „Šember“, „Tomac&Bajda“ te u Hotelu Princess tijekom oba dana otvarali su se najbolji pjenušci, čulo se zveckanje čaša, a domaćih crvenih mirisnih jagoda Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ i ukusne hrane uz odličnu glazbu i zabavu bilo je napretek, usprkos kiši i hladnijem vremenu na koje se gotovo nitko nije obazirao. Vrijedni su se vinari, kao što to uvijek biva, trudili da se gosti osjećaju kao kod kuće i još jednom dokazali da je Plešivica najbolja hrvatska regija za proizvodnju pjenušaca, a njihove etikete mogu ponosno stajati uz bok etiketama zvučnih svjetskih imena.

„Festival pjenušaca & jagoda“ bio je svojevrsni uvod u vinske manifestacije koje se nastavljaju u plešivičkom kraju. Naime, ovog vikenda, točnije od 3. do 5. lipnja, u perivoju dvorca Erdödy, održat će se najpoznatija jaskanska manifestacija „Dani vina“ na kojoj će posjetitelji moći uživati ne samo u pjenušcima, nego i u mirnim vinima plešivičkih vinarija – „Josip Braje“, „Robert Braje“, „Krešimir Ivančić“, „Željko Gregorić“, „Vinarija Jagunić“, „Franjo Kolarić“, „Podrum Mladina“, „Stjepan Sirovica“, „Damir Režek“, „Siniša Šoškić“, „Tomac & Bajda“, „Dobra berba“ i „RJ Winery“.

Ljubitelje plešivičkih vina (i one koji će to tek postati) sigurno će zainteresirati brojne radionice i degustacije vina: „Koja je čaša za koje vino?“, potom radionica „Vertikala 7 boca Rizlinga Plešivice“ i „Art&wine“, a ambasadorica manifestacije Morana Zibar održat će radionicu na kojoj će predstaviti svoja najdraža plešivička vina. Ljubitelji „ozbiljnih“ pjenušaca doći će na svoje na radionici „Vintage pjenušci Plešivice“, a radionica „Jantarna vina Plešivice“ zainteresirat će poklonike orange vina. Da je Plešivica odlična regija i za uzgoj sorte pinot sivi, dokazat će se na radionici „Vertikala 7 boca sivog pinota“. Cijeli popis radionica i prijavnicu potražite ovdje, a cijena jedne radionice je 100,00 kn.

Uz dobro vino uvijek ide i zabava, a nje će na manifestaciji „Dani vina“ biti napretek. Program je koncipiran tako da će uživati sve generacije. Najmlađi će se odlično zabaviti zahvaljujući adrenalinskom dječjem programu, veliki i mali sportskoga duha moći će provesti vrijeme vježbajući s fitness trenericom Renatom Sopek, ljubitelji kazališne umjetnosti moći će pogledati predstavu sjajnog Kerekesh teatra, a stand-up komičarka Marina Orsag na „Dane vina“ donosi pregršt smijeha. Za ljubitelje rocka u subotu će koncert održati grupa „Opća opasnost“, a u nedjelju legendarna grupa „Crvena jabuka“. Program možete pogledati ovdje.

„Ljubav prema vinima i svome kraju pretočit ćemo i ovog vikenda u najpoznatiju jaskansku vinsku i turističku manifestaciju „Dane vina“ te pozivamo vas da ih zajednički otvorimo u petak 3. lipnja u 19.30 sati, u bajkovitom okruženju našeg perivoja dvorca Erdödy uz vrhunsku domaću kapljicu“ s ponosom je naglasio Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog.

Fotografije: Velimir Brezar