Otkrili smo #Međimursku hedonističku rutu uz kapljicu kulture!

Tražite autentičan recept za uživanje u hedonizmu, vrhunskim vinima, pitomoj prirodi i bogatoj povijesti? Ne tražite dalje, pronašli smo sve potrebne sastojke u Međimurju!

Sinergija biljnog i životinjskog svijeta, neukroćenih rijeka i ljudi

Ako ste zaljubljenik u prirodu, vaš glavni sastojak za uživanje zasigurno će biti zaštićeno područje prirode uz Muru i Dravu, no kako biste doznali više o bogatoj prirodnoj baštini Međimurja, jedna od adresa je i centar Med dvema vodami u Križovcu.

Centar za posjetitelje prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom za njezinim očuvanjem. Kroz zanimljiv interpretacijski postav možete poslušati kako zvuče ljudi kao guske, doznati više informacija o livadnom plavcu – zaštićenoj vrsti leptira koja ovisi o biljci krvari i mravima, koja obitava na zaštićenom lokalitetu Bedekovićeve grabe. Primijetit ćete kako je ne samo naš, već i globalni problem biljnih i životinjskih vrsta nestanak staništa i kako su pojedina ugrožena zbog neadekvatnih ljudskih aktivnosti. Sve to razlozi su zašto se Međimurje sve više okreće ekološkoj proizvodnji i sinergiji čovjeka i prirode, a koje cijeni svaki putnik namjernik koji teži održivom, zelenom i netaknutom.

Gdje prošlost susreće budućnost

Temeljni sastojak recepta je obnovljena fortifikacija Starog grada Zrinskih u Čakovcu i Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ u kojoj možete osluhnuti neobičan lokalni govor ili međimursku popevku, razgledati tradicijske igračke, doznati kako se na šljunčanim sprudovima Drave i Mure nekada ispiralo zlato, zašto se daruje črna pisanica ili saznati sve o utjecaju obitelji Zrinski koja je ostavila velik trag u Međimurju – zapravo, sve ono što Međimurje čini prepoznatljivim u zemlji i svijetu kroz neopipljivu baštinu.

U Starom gradu možete se okrijepiti i autohtonim delicijama u istoimenom restoranu, a preporučujemo da ne propustite kušati nadaleko poznatu međimursku gibanicu, slasticu koja se sastoji od finih tankih kora i četiriju nadjeva – maka, sira, oraha i jabuka.

Foto spot koji obožavaju influenseri

Ako ste jedni od onih čiji je omiljeni rekvizit fotoaparat, tada je ovaj vidikovac s posebnim ugođajem pravo mjesto za vas! Mađerkin breg prirodno je kaskadno oblikovani vidikovac kojeg krasi već vidljiva turistička atrakcija Goričko sviralo – originalne zvučne orgulje s kojih se mogu vidjeti Austrija, Mađarska i Slovenija. U predivnom pogledu na susjedne zemlje, dobar ugođaj čine vina i fotoinstalacije obitelji Štampar.

Urbanovo i Dani otvorenih vrata podruma

Završni sloj našeg recepta je najveselije događanje u godini – Urbanovo! Nakon pauze uzrokovane koronavirusom održano je proteklog vikenda od 13. do 15. svibnja, a započelo je Međunarodnim ocjenjivanjem vina na koje je pristiglo više od 200 uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Najbolje ocjenjeni Sauvignon, nositelj nagrade „Franjo Lebar” je Vinska kuća Hažić. Ne propustite ga kušati!

Ove se godine Urbanovo prvi put održalo na novoj adresi, u Domu kulture u Štrigovi, a svoja vina izložili su vinari Udruge vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“. Događaj je u potpunosti posvećen vinu, piću značajnom za turizam i gastronomiju te kulturi stola, što je prilikom svečanog otvorenja naglasio i David Štampar, predsjednik udruge.

Iako je Festival već završio, ne očajavajte jer 20. i 21. svibnja vinari otvaraju vrata svojih podruma, a 27. svibnja pozivaju na Vinski bal. Bogati program možete pogledati ovdje.

Atraktivni podrumi s lijepo uređenim kušaonicama, idealni su za istraživanje Hop-on Hop-off autobusom. Nema ništa ljepšeg od povjetarca u kosi i bezbrižnog uživanja u sastojcima našeg recepta, a možda se nakon svega odlučite i za regeneriranje u prvom Healthness resortu u Europi Termama Sveti Martin, smještenom u srcu Međimurja.