Otkrijte vinske priče utkane u gradski prostor Osijeka

U davno odmaklom 18. stoljeću nastala je barokna civilno-vojna jezgra Tvrđa, jedinstveni biser Grada na Dravi, čija trostoljetna prošlost još uvijek krije neotkrivene i zaboravljene priče. Stara Tvrđa nastala je na temeljima srednjovjekovne varoši, kasnije orijentalnog grada pod osmanskom upravom, a iznikla je nakon istjerivanja Osmanlija iz Osijeka i Slavonije krajem 17. stoljeća. Ušavši u sastav Habsburške Monarhije Osijek je postao važno vojno središte regije u kojem su obitavali brojni vojnici, časnici i civili Monarhije, kasnije Austro-Ugarske.

Vinski trg bio je srce stare Tvrđe

Trg Svetog Trojstva u Tvrđi središte je barokne jezgre, a ako ste te sreće, možete ga pronaći na novčanici od 200 kuna. Novčanica prikazuje Kužni pil, središnju baroknu znamenitost grada te nekadašnju zgradu Generalkomande, današnju zgradu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera. No, prvotni naziv ovog čuvenog trga svjedoči o važnosti vina za grad. Originalni naziv trga bio je Vinski trg (njem. Weinplatz) jer su se petkom i subotom crna i bijela vina dopremala iz Baranje te prodavala vojnicima i gostioničarima Tvrđe. Takav način prodaje nastavio se do 20-ih godina 20. stoljeća. Iako je Vinski trg promijenio svoje ime, tradicija potrage za dobrom čašicom izdržala je test vremena te Tvrđa je bila i ostala središnje mjesto zabave u gradu Osijeku.

U gradu je nekoć postojao „namet na veselje“

Jeste li znali da je u Tvrđi postojao svojevrsni „namet na veselje“? U 18. stoljeću javna se rasvjeta u tom vojno-civilnom gradu palila ručno, a trošak za to podmirivao se, između ostaloga, od vinskog prireza po buretu vina pristiglog u grad (Weinaufschlag) i od bećarine (Taxa vagabundorum). Bećarinu je plaćao svatko pripit ili trijezan zatečen na ulicama Tvrđe u kasnim noćnim satima jer se upravo zbog takvih pojedinaca rasvjeta i morala održavati. Deblji kraj priče najčešće su izvlačili vojnici željni noćnih izlazaka i uživanja u vinu u jednoj od mnogobrojnih gostionica Tvrđe.

U Osijeku danas obitavaju vrhunski vinari

Da je Osijek bio i ostao urbano vinsko središte regije svjedoči činjenica da se u gradu i danas itekako zna uživati u dobrom vinu. No, osim što ga konzumiraju, Osječani vino znaju i vrhunski proizvesti! Tako je nastao pojam „Osječki vinari“ koji obuhvaća male i velike proizvođače „s osječkom adresom“, čiji su se vinogradi i vinski podrumi smjestili u plodonosnim vinogorjima hrvatskog Podunavlja: Baranji i Erdutu. Neumornim poduzetničkim duhom i radom vlastitih ruku osječki su vinari uspješno izgradili prepoznatljive brendove u zdravoj konkurenciji i suradnji, neki nastavljajući višegodišnje obiteljske tradicije. Osječki vinari su: Josić, Kusić, Kalazić i Novački u Baranji te Antunović, Siber, Brzica, Iuris, Pavić i Borojević u Erdutu. Vina osječkih vinara mogu se kušati u brojnim restoranima u gradu, a uz prethodni dogovor možete posjetiti njihove vinarije i vinske podrume u okolici.

Vinska priča na osječkim manifestacijama

Vinska priča u Osijeku teče i dalje. Svi ljubitelji vina i grada Osijeka uživali su u ponudi osječkih vinara na manifestacijama HeadOnEast i Sajmu antikviteta. Vinska priča ponovit će se na Sajmu antikviteta 5. studenog 2022. u Parku kralja Držislava uz prigodno oslikanu Vinsku kućicu s ponudom osječkih vinara, kao i na nestrpljivo iščekivanom Adventu. Bećarinu više nismo dužni platiti, a kvaliteta vina značajno se poboljšala od vremena naših starih!

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osječka vinska priča, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Fotografije: Mario Đurkić/Horizont Solutions