Međimurje se pridružuje vodećim turističkim destinacijama u Europi s nagradom Green Destinations

Međimurska županija osvojila je srebrnu nagradu na ovogodišnjem sajmu turizma ITB Berlin u kategoriji održive destinacije koju dodjeljuje Green Destinations. Ovo je velik uspjeh za Međimursku županiju koja se posljednjih godina intenzivno trudila razviti turizam na održiv način.

Međimurska županija se ističe po svojim ekološkim inicijativama u turizmu, kao što su ekološki prihvatljivi smještajni kapaciteti, razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnja hrane, očuvanje prirodnih bogatstava i bioraznolikosti te poticanje održivog prijevoza. Međimurje razvija i brojne projekte koji potiču energetsku učinkovitost, razvoj obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poboljšanje kvalitete zraka, stoga ne čudi da se Međimurje pridružilo vodećim turističkim destinacijama u Europi s nagradom izvrsnosti u održivom razvoju.

Nagradu dodjeljuje Green Destinations, neprofitna organizacija osnovana 2014. godine, koja nudi program certifikacije destinacija koje se drže održivih turističkih praksi te promociju njihove prepoznatljivosti na globalnoj razini. Kako bi dobila certifikat, destinacija mora ispuniti određene uvjete uključujući i razvijanje održivih politika i planova te integriranje održivih praksi u sve aspekte turističke ponude. Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji sa županijom i dionicima iz komercijalnog, javnog i nevladinog sektora tijekom posljednje polovice godine aktivno je radila na dobivanju ove vrijedne nagrade koja dokazuje visoku razinu održive turističke ponude destinacije, a u konačnici i certifikat održivosti.

„Ovo veliko priznanje stiglo je kao rezultat truda, rada, zalaganja svih stanovnika Međimurja. Ovo je nagrada svih onih koji se neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma, sve naše strategije razvoja turizma usmjerene su prema održivosti, promociji bogatih prirodnih vrijednosti između Mure i Drave, revitalizaciji kulturne baštine, naše povijesti, kvalitete enogastronomije i lokalnih proizvoda, i svega što daje snažan identitet Međimurja. Ovim vrijednim priznanjem to je prepoznala struka na svjetskoj razini“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec preuzimajući nagradu u Berlinu.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja, koji već 20 godina upravlja destinacijom, naglasio je da održivost u Međimurju ne doživljavaju samo kao turistički trend i ne provode aktivnosti vezane za održivost zato što je to in, već da kroz mnogobrojne segmente zaista žele postići dugoročan održiv razvoj koji je izvor atraktivnosti i kvalitete.

Iz Green Destinationsa otkrivaju da je Međimurje prva destinacija u ovom dijelu Europe koja je kao regija prošla proces certificiranja i pridružila se tako preostalim trima turističkim regijama na svijetu, što govori o kompleksnosti i značaju ovog procesa za pozicioniranje i etabliranje destinacija u svijetu.

Green Destinations certifikat nije samo potvrda o održivosti destinacije, već i koristan alat za destinaciju u promicanju održivog turizma. Destinacija koja dobije certifikat može koristiti oznaku Green Destinations kao marketinški alat za privlačenje putnika koji traže održive turističke opcije, a prema različitim istraživanjima, postoji pozitivan trend u smjeru održivog putovanja. Međimurska županija tijekom sljedeće dvije godine ima pravo koristiti stečene oznake nakon čega ju ponovno očekuje proces reevaluacije.

Inače, Međimurje je turistička destinacija koja je osvojila nekoliko nagrada i priznanja tijekom proteklih godina. Prošle godine na DHT-u proglašena je najuspješnijom destinacijom održivog turizma (inovativna i pametna destinacija). Jedina je destinacija u Hrvatskoj koja je tri puta dobila nagradu Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti EDEN: 2007., 2015. i 2019. godine. Generator turizma, Terme Sveti Martin, nositelj je nagrade najboljeg wellness hotela i prestižne europske oznake za okoliš EU Ecolabel, dok je Kuća za odmor Lina prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj koji je dobio ovaj europski certifikat. Ove nagrade su samo neke od priznanja koja je Međimurje osvojilo u proteklih nekoliko godina.

Međimurje se može smatrati jednom od vodećih regija u Hrvatskoj po pitanju održivog razvoja, a inicijative i projekti koji se provode u ovom području predstavljaju izvrsne primjere za ostale regije u Hrvatskoj i šire.