Kontinentalni aduti za obiteljski bijeg od obaveza

Kontinentalni aduti za obiteljski bijeg od obaveza

Treba napuniti baterije za izazovnu jesen, a Slavonija i kontinentalne županije lijepe naše nude sve što vam treba, od raja za ljubitelje prirode i rekreativce pa do adrenalinske zabave i atrakcija koje će oduševiti i velike i male.
˝Na našim rančevima, salašima, turističkim gospodarstvima sve je više obitelji s djecom koji se žele istinski odmoriti, ponovo povezati i provesti aktivno odmor u ruralnim prostorima. Žele zajednički otkrivati ljepotu prirode, voziti bicikl, učiti jahati i uživati u našim specijalitetima. Obitelji sve više traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno, a mi smo baš takva destinacija“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.
I Požeško-slavonska županija nudi smještajne kapacitete na najskrovitijim mjestima, od kampova do luksuznih vila, brojna izletišta i lokacije na otvorenom. Proteklih godina raste popularnost kampova, u novim okolnostima pravi su hit za one koji se ne žele odreći putovanja. Za siguran odmor u suživotu s prirodom odaberite Duboku, prvi eko-kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Nalazi se u Velikoj, mjestu u kojem je i službeni ulaz u Park prirode Papuk, a pored Požege smješteno je kamp odmorište Zlatni lug, mala, ali slatka oaza mira. Kamp odmorište je i pored Pleternice, na prostranom ranču Čondić s petnaestak vrsta životinja, šetnicama, vidikovcima, jezerima, terenima i spravama za igru…
Adrenalinski park Duboka u Velikoj prava je adresa za one željne adrenalina. Poligon s 12 elemenata za odrasle i drugi, nešto manji, s devet elemenata za djecu stvoreni su za provod u prirodi za cijelu obitelj.

Kuća Panonskog mora

Doznajte priču staru više od 16 milijuna godina kada su planine Psunj, Papuk i Krndija bili tek otoci u Panonskom moru. Slavonskim arhipelagom nekada su plivali morski psi, „rasli“ koraljni grebeni, živjele morske medvjedice. Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar otvoren je krajem 2019., dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom. Za djecu je posebno zanimljiv interaktivni pod na kojem se mogu igrati, baš kao da su na pijesku Panonskog mora.
U blizini je i Terra Panonica, idealno mjesto za one koji vole istraživanje prirodnih ljepota i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta Požeško-slavonske županije kroz multimedijalne edukacije, prezentacije i igru. Novootvoreni Interpretacijski centar Terra Panonica smješten je u Pleternici koja se već godinama nalazi u Ekološkoj mreži Natura 2000.
˝Obiteljski odmor u Srijemu i Slavoniji obiluje doživljajima i iskustvima koji jednako oduševljavaju i djecu i roditelje. Jahanje nije strast samo onima koji ga nisu iskusili. Uz pratnju iskusnih Slavonaca, jahanje je atrakcija za svakoga. Tko se ipak konja boji, za njega čuvamo kočiju. Kome nedostaje ljeto, imamo mirnih i toplijih voda. Nije za kupanje, ali panoramski uživanje u šumi, rijeci, pticama i poljima… Pokušajte se sjetiti, kada ste sve to imali odjednom. U jednom pogledu. Okrijepa je zdrava i slasna. Ne brinite, sve kalorije potroši će te na uživanje, putovanje od destinacije do destinacije, upoznavanje i spoznaje˝, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije.