Dvorac Trakošćan

Otkrijte dvorac koji vam nudi put kroz povijest i zabavu za cijelu obitelj

Dvorac Trakošćan koji slovi za jedan od najljepših, ali i najstarijih dvoraca u lijepoj našoj do kraja listopada ugostit će mlade ljubitelje povijesti i sve one koji to žele postati. Ako nemate ideju kako biste sa svojom djecom proveli iduće nedjeljno poslijepodne, donosimo vam dobru ideju.

Odvedite ih u Trakošćan, gdje svi zajedno, kao obitelj, uz Čaj s groficom, možete doznati više o zanimljivom povijesnom razdoblju ovoga kraja, ili jednostavno uživati u prirodi i šetnji jezerom. Naime, svake nedjelje do kraja listopada u dvorišnoj galeriji Dvora Trakošćan održavaju se besplatne radionice za djecu “Čaj s groficom” koje će vas uvesti u doba kada su gospoda ustajala prilikom ulaska dama u prostoriju i kada su Trakošćan su vladale krinoline, čipka, salonske cipelice, tročetvrtinski takt i ilirske budnice.

Dječji rođendani u dvorcu

Uz to, u galeriji podno dvorca Trakošćan sve do kraja listopada može se razgledati izložba „Priča iz grofičinog ormara“. Svake nedjelje od 12 do 17 sati posjetitelji mogu besplatno razgledati deset haljina koje je napravila dizajnerica Lidija Gašpar iz Zaprešića. Predstavljeno je osam originalnih autorskih haljina izrađenih po tendencijama mode baroka i viktorijanskog doba te dvije replike haljina barunice Sofije Jelačić i kraljice Marije Terezije. Moguć je najam haljina i muških odora te kostima za šetnju i fotografiranje, fotografiranje s groficom te za publiku svih dobnih skupina animacijski program „Čaj s groficom“.

U pitanju je izložba koja je rezultat dugogodišnje suradnje Dvora Trakošćan i Lidije Gašpar koja vodi Umjetnički studio Respect. Taj umjetnički studio u svojoj ponudi ima i dodatne programe, od održavanja tematskih radionica za djecu i odrasle, interpretativnu-animacijsku i kostimiranu-promenadnu šetnju perivojem i dijelom dvorca, foto paket koji uključuje najam povijesnih kostima za dvije osobe te usluga fotografa ili pak proslavu dječjih rođendana u dvorcu za 8-14 djece pod vodstvom dva animatora.

Poučna staza Put vila

Za one koji ne znaju, na udaljenosti od 40 kilometara od Varaždina i 80 kilometara od Zagreba nalazi Dvorac Trakošćan. Pretpostavlja se da je u pitanju dvorac koji je nastao na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. S druge pak strane legenda kaže da je napravljen zbog ljubavi, naime navodno je grofica sanjala o romantičnom dvorcu s perivojem i jezerom, te je baš za nju grof napravio ovaj kompleks koji i danas privlači pažnju posjetitelja i turista iz svih dijelova svijeta. Osim tvrđave i stalnog muzejskog postava u njoj, Trakošćan je poznat i po svojoj okolici, točnije šumi i jezeru.

Naime, okolica dvorca oblikovana je kao pejzažni park u kojem su jezero, livade, grupacije drveća i grmlja, a uz samo jezero uređene su pješačke staze, koje taj prostor pretvaraju u jedinstveno šetalište.

Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza koja pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. Dužine je pet kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike dva sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka namijenjena predahu za vrijeme šetnje.

Ljetno radno vrijeme Dvorca Trakošćan traje od travnja do kraja listopada i tada je Dvorac ta posjetitelje otvoren od 10 do 18 sati, dok prelaskom na zimsko radno vrijeme od studenog pa do kraja ožujka rade od 9 do 17 sati. Za odrasle cijena ulaznice u dvorac je iznosi 40 kn, za učenike do 18 godina 20 kuna, a djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz. Zbog sve veće potražnje i povećanja broja stranih posjetitelja, audio vodiči koji su za posjetitelje besplatni osim na hrvatskom dostupni i na engleskom jeziku.