Došel bu, došel, Sveti Martin! Gdje na Martinje ovaj vikend?

U organizaciji Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina u sklopu projekta In cultura veritas,u Svetom Ivanu Zelini, gradu s bogatom tradicijom proizvodnje vina, održat će se proslava blagdana sv. Martina u subotu 12. studenog, ispredKurije Omilje s početkom u 15 sati.

Krštenje mošta je narodni običaj i višestoljetna tradicija kojom se posebnim obredom u povodu blagdana svetog Martina, mlado vino (mošt) pokrštava u vino. Radi se o zanimljivom i zabavnom dramaturškom prikazu koji će predvoditi preštimani i veleučeni martinjski biškup Borko sa svojim pajdašima.

Kao jedan od partner u projektu IN CULTURA VERITAS, Muzej Sveti Ivan Zelina postavlja izložbu „Martinje i martinjski običaji“ kroz koju će posjetitelji saznati više o samom Martinju.

Uz već tradicionalne martinjske spelancije, posjetitelje očekuje i bogata ponuda zimskih gastronomskih specijaliteta (bunceki, pečenice, krvavice, kiseli kupus, ječmena kaša…), te zdravice s kraljevinom, inače autohtonom sortom ovoga kraja, ali i ostalim etiketama poznatih zelinskih vinara – Kos, Bedekovich, Kos-Jurišić te Pevec.

Kao pravi jesenski gušt uz kombinaciju mladog vina očekuju vas i slasni kesteni, a za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Miki Tribute Band.

Manifestacija je dio europskog projekta IN CULTURA VERITAS te se osim u Zelini, održava i u gradu Samoboru te Jastrebarskom.

Foto: arhiva TZG Sveti Ivan Zelina; Canva