11. Zagreb TourFilm Festival: Turistički filmovi iz cijelog svijeta osvojili metropolu

11. Zagreb TourFilm Festival: Turistički filmovi iz cijelog svijeta osvojili metropolu, a Grand Prix je osvojio turistički film sa španjolskim glumcem Antoniom Banderasom!

Nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa, ovog se tjedna vratio omiljeni jesenski festival na veliko platno. 11. Zagreb Tour Film Festival koji promovira audiovizualnu produkciju i turizam započeo je u srijedu, 12. listopada svečanim otvorenjem u Kaptol Boutique Cinema. Brojni posjetitelji imali su priliku pogledati vrhunske filmove iz svijeta turističkog filma, sudjelovati u degustacijama i razgledu grada, a sinoć su dodijeljene nagrade najboljim turističkim filmovima!

Zagreb, 15. listopada – Međunarodni festival turističkog filma – 11. Zagreb Tour Film Festival – započeo je u srijedu, 12. listopada svečanim otvaranjem u Kaptol Boutique Cinema. U organizaciji Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, festival se nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa vratio na veliko platno, a izabrani program naišao je na pozitivne reakcije gledatelja među kojima su bili brojni poznati Hrvati, turistički djelatnici, predstavnici medija i ostali mnogobrojni gosti.

„Ovogodišnje izdanje Zagreb TourFilm Festivala za nas je puno značilo, posebno nakon dvije pandemijske godine koje su poprilično promijenile trendove u turizmu. Na Festival je prijavljeno čak 106 filmova u konkurenciji, od toga 32 turistička filma iz Hrvatske, što je najveći broj ikad. Isto tako nas veseli da imamo filmove prijavljene iz 29 zemalja svijeta, s egzotičnih destinacija kao što su Fiji, Madagaskar, Uganda, Australija, Japan i Island“ – izjavila je Spomenka Saraga, direktorica Zagreb TourFilm Festivala i najavila večerašnje proglašenje pobjednika. Posebno će se ocjenjivati turističke reportaže, dokumentarni filmovi te vlogovi koji se bore za nagrade u navedenim kategorijama i Grand Prix za najbolji film Festivala.

Drugi dan festivala u znaku besplatnih projekcija filmova, najljepših priča o Zagrebu i masterclassa za sve ljubitelje vina i extra djevičanskog maslinovog ulja

Drugi dan festivala bio je u znaku besplatnih projekcija filmova za sve zainteresirane građane, koji su od 15 do 18 sati u Kaptol Boutique Cinema imali priliku pogledati najbolje domaće, europske i svjetske turističke filmove. Strani posjetitelji upoznali su čarobni Zagreb s turističkom vodičkinjom, Josipom Siklić, poznatijom kao Purgericom, koja im je otkrila nekoliko zavodljivih lica hrvatske prijestolnice – ono tajnovito ispunjeno legendama i pričama, srednjovjekovno, otkačeno i humoristično. 

Uz bogat filmski i turistički program, pripremljene su bile i popratne aktivnosti za goste festivala poput degustacijske radionice koja je pokazala kako su vino i extra djevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti i turizmu. U partnerstvu Zagreb Tourfilm Festivala i ART&TUR Tourism Film Festivala te potporu Turističke zajednice Istarske županije i Vinistre – udruge za vinogradarstvo i vinarstvo Istre, prekjučer je u Zagrebu održana radionica s degustacijama vina i maslinovih ulja iz Portugala i Hrvatske. 

Portugalska sommelierka Bebiana Monteiro, profesorica na Tehnološkom institutu u Portu, predstavila je tri vina iz Bairrade: Aliança (pjenušac), São Domingos (bijelo) i Messias (crno). Što se tiče maslinovih ulja, istaknula su se tri maslinova ulja: Azeite Fátima i Cabeço das Nogueiras (Premium Cobrançosa i Premium Cornicabra) iz Sociedade Agrícola Ouro Vegetal, iz Abrantesa.

Istrijani su predstavili pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut, Vina Laguna iz Poreča, suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017., Kozlović vina iz Momjana i Teran Il Primo iz 2018., Fakin vina iz Motovuna te maslinova ulja – Ipšinu Istarsku Bjelicu 2022. iz Livada, Meneghettijevu Izbor Bužu 2021. iz Bala i Salvelinu Aurum blend iz 2021. iz Vodnjana.

S obzirom na to da je ova degustacijska radionica ostvarila uspjeh, a ima i veliki kulturni značaj za obje države, sommelieri Bebiana Monteiro i Emil Perdec ponovit će ovaj događaj, s istim vinima i maslinovim uljem 25. i 26. listopada u Ourému, tijekom 15. ART&TUR Festivala. Ovaj kulturni most između Hrvatske i Portugala ima tehničko i znanstveno mentorstvo portugalskog tima u sklopu europskog projekta Olive4All, čiji je cilj očuvanje i promicanje maslinarske baštine.

Gosti su razgledali Medvedgrad, a tijekom večeri proglašeni su dobitnici nagrada 11. Zagreb Tour Film Festivala

Gosti festivala obišli su i najpoznatiju zagrebačku srednjovjekovnu utvrdu koja je prošle godine nakon velike renovacije zasjala u svom punom sjaju i postala još atraktivnija za posjet. Godinama je utvrda Medvedgrad bila omiljeno okupljalište i lokacija za ljetne filmske i glazbene festivale, a sada je moguće otkriti i njenu unutrašnjost kroz Centar za posjetitelje Medvedgrad. Obnovljene zidine oduševile su posjetitelje, kao i impresivni centar te jedan od najljepših pogleda koji se pruža na hrvatsku metropolu.

Da druženje najboljih svjetskih filmaša, vrhunskih znalaca o turizmu i publike protekne savršeno brine uigrana ekipa Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba. „Gostima Festivala ove godine smo priredili vrhunski turistički doživljaj i obilazak grada, uz sjajne degustacije, ali ponajprije fenomenalne filmove. Publika je tako imala priliku uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta koji su govorili o raznim tipovima atraktivnosti. One najbolje večeras su odabrali relevantni domaći i svjetski stručnjaci, na čelu s predsjednikom žirija Boškom Grubićem (Bobby), dobitnikom Emmy nagrada“ – kazala je Saraga, direktorica Balduči filma i Zagreb Tour Film Festivala.

Grand Prix je osvojio film No joy in life is small sa španjolskim glumcem Antoniom Banderasom!

Zagreb TourFilm Festival, koji je punopravni član CIFFT-e, Međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala, na svečanoj večeri u hotelu Esplanade Zagreb, na kojoj su se okupili brojni sudionici trodnevnog skupa filmaša i turističkih znalaca, profesionalaca koji se bave tom, jednom od najunosnijih gospodarskih grana i ljubitelja atraktivnih destinacija, uručene su nagrade najboljim filmovima po ocjeni stručnog žirija.

GRAND PRIX za najbolji film festivala osvojio je film No joy in life is small (Španjolska).

U kategoriji „Turistička destinacija – grad“ najboljima su proglašeni sljedeći filmovi: Time switch Aveiro (Portugal) koji je osvojio prvo mjesto, 10 plans to live Madrid (Španjolska) koji slijedi na drugom mjestu i Cannes is still standing (Francuska) koji je osvojio treće mjesto.

Nagrade za najbolji turistički film u kategoriji „Turistička destinacija – regija“ osvojili su No joy in life is small (Španjolska) koji se plasirao na prvo mjesto, Love Rias Baixas. A love story with the province of Pontevedra (Portugal) koji slijedi na drugom te Just between us (Portugal) na trećem mjestu.

U kategoriji „Turistička destinacija – država“ najboljima su proglašena čak četiri filma. Prvo mjesto osvojio je Experience a world beyond (Katar), drugo mjesto pripalo je filmu The nameless call – inside Costa Rica (Italija), treće mjesto dijele film Explore Uganda – The pearl of Africa (Uganda) i Introducing the Icelandverse (Island).

U kategoriji „Turistički proizvod“ nagrade su osvojila tri hrvatska filma. Nagradu za najbolji Wellnes & Spa turistički film osvojio je film Lithuania. Find your sauna self (Litva), nagradu za najbolji film o gastronomiji World paella day (Španjolska), nagradom za najbolji film o prezentaciji baštine nagrađen je film The intangible heritage (Hrvatska), a nagradu za najbolji event film osvojio je Why choose Porto & North of Portugal for your event? The majestic adventures of Ofelia de Souza (Portugal). 

Najbolji film o vinskom turizmu osvojio je Zagreb County – A taste above (Hrvatska), titulu najboljeg filma u kategoriji Hotel i Resort osvojio je Hotel Bohinj – Meet your spirit (Slovenija), a specijalnu nagradu na temu kulturnog turizma osvojio je film Bol & culture (Hrvatska).

U kategoriji „Najbolji turistički film i tv reportaža“ prvo mjesto osvojio je film The houses of light (Hrvatska), drugo mjesto Nature without borders (Slovenija), a treće mjesto Mamody, the last baobab digger (Francuska).

Specijalnu nagradu žirija u potkategoriji „Etnografija i društvo“ osvojio je film Lilanje in Loznica (Srbija). 

Nagradu za najbolji ekološki film ponio je Forest rivers (Poljska), a najboljom TV reportažom proglašen je film Nije važno odakle sam (Srbija).

Nagradu najboljeg hrvatskog turističkog filma u kategoriji „Turistička destinacija – grad“ osvojio je Meet. Feel. Explore. Zadar, dok je nagradu najboljeg u kategoriji „Turistička destinacija – regija“ osvojio istarski film Authentic Istria – good mood/good food (Hrvatska).

U kategoriji „Turistička komunikacija (oglašavanje)“ najboljim je proglašen film Utopia (Grčka), a nagrade za najbolji video blog – vlog dobili su film Jordan (Hrvatska) koji je osvojio prvo mjesto te The real Egypt (Hrvatska) na drugom mjestu.

Nagradu Student’s Choice Award koju dodjeljuje studentski žiri sastavljen od studenata Edward Bernays University Collegea, akademskog partnera festivala, ove je godine odnio Budapest MICE image film (Mađarska).

Organizatore posebno veseli činjenica što su velik broj nagrada osvojili filmovi hrvatske produkcije te filmovi koji promoviraju Hrvatsku kao turističku destinaciju, što je i cilj ovog festivala.

Neke od nagrađenih filmova možete pogledati ovdje

Zagreb TourFilm Festival godinama podržavaju i brojni medijski pokrovitelji, a ove godine pridružio se akademski partner Edward Bernays University College te zlatni sponzori festivala Podrumi Kolar i Chic IB bags kožna galanterija.