Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz sestre Peršurić i pjenušce Misal

Dan žena proslavili smo uz @sparkling_wines_misal Ane i Katarine Peršurić, koje nam je na 31. „Vinskim razgovorima“ predstavio @tomislavstiplosek u prostoru @barcaffe_academia_caffe_bar

Nekada jedinu vinariju u Istri koja proizvodi isključivo pjenušce, nakon prerane smrti dr. sc. Đordana Peršurića, preuzele su njegove kćeri Ana i Katarina, koje su je nastavile uspješno razvijati i danas s ponosom slave više od 30 godina njena postojanja.

Kod kreiranja pjenušaca su ističu, uvijek zajedno, a pri organizaciji rada vrlo dobro raspoređene. Ana brine o vinogradu, istraživanju tržišta i poslovima od berbe do dopreme u podrum, a Katarina kontrolira sve tehničke operacije u podrumu. Pri svakom procesu im pomažu i njihovi muževi, a najčešće je to u obrnutom timu. Ono na što su posebno ponosne je da nemaju iza sebe enološku konzultantsku kuću, nego svoje blendove u kreiranju pjenušaca rade same. Kako kažu, trenutno imaju 12 etiketa, ali to ne znači da se neće pojaviti još koja.

Tijekom degustacije kušalo se šest pjenušaca iz njihovog portfelja: Misal Prestige extra brut, Misal Blanc de noirs, Misal Millennium brut, Misal Istra brut, Misal Rose sec i Misal Mister demi sec.

Misal Istra odnijela je najviše pažnje jer je stilski drugačija. Radi se o malvaziji iz tri različita godišta i različitih tehnologija proizvodnje, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima šest godina. Priča o malvaziji i proizvodnji dodatno pojačava dojam o pjenušcu, stoga ne čudi što je to njihov najjači adut u izvozu.

Podjednaku pažnju dobio je i Blanc de noirs, proizveden vrlo brzom hlađenom tehnologijom samo od sorte pinot crni, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 24 mjeseca i rezultat je vrlo senzualan i razigran pjenušac.

Vrlo ugodno iznenađenje izazvao je Mister, pjenušac od pinota crnog i malvazije istarske uz dodatak istarskog likera Teranina (destilerije Rossi). To je, možemo reći, koktel pjenušac i preporučuje se servirati ga ohlađenog na 4°C uz žličicu smrznutog crvenog voća i ananasa ili u zimskim mjesecima uz pola kriške naranče, smrznute borovnice i 2 do 3 klinčića.

Degustaciju pjenušaca pratili su kanapei pripremljeni na domaćem francuskom kruhu zagrebačke pekare Bread Club. Baguette rade od pšeničnog i integralnog brašna, malo soli i prirodnog kvasca, a može se nabaviti svakog dana u njihovim trgovinama.

“Kako bismo za Dan žena našim kolegicama pružili nešto zaista posebno, odlučili smo da naše gošće budu izričito vinogradarke i vinarke te da po mogućnosti proizvode pjenušce, i u tome smo na radost svih i uspjeli” – rekao je za kraj Tomislav Stiplošek.

U pripremi je promotivna ponuda s Misal pjenušcima u “Našoj priči” by Flâneur u Kamaufovoj 22 u Zagrebu. Više o tome doznajte ovdje.